I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Kako komarci prenose virus Zapadnog Nila i kako se zaštititi

Usled izmenjenih klimatskih uslova, u poslednjih nekoliko godina u Srbiji se svake sezone registruju slučajevi obolevanja ljudi od virusa zapadnog Nila.

Za slučajeve groznice Zapadnog Nila registrovane u Srbiji nije kriv, kao se često pogrešno navodi, tigrasti komarac, već komarac kome je naše podneblje uobičajeno stanište, a koga naradski nazivamo kućnim komarcem.

komarac
Već je odavno naučnim studijama dokazano da je prenosnik virusa Zapadnog Nila u Evropi i Severnoj Americi komarac Culex, u našem slučaju Culex Pipiens, komarac koga kod nas zovemo kućni, a čija su staništa kanali, bare, manje vodene površine, dvorišta, stare gume i vlažni podrumi.

Rezervoar virusa Zapadnog Nila su ptice, a komarci su prenosnici. Kućni komarac je taj koji virus prenosi sa ptica na ljude, a koji živi i u ruralnim i u urbanim sredinama. Naučne studije pokazuju da do većeg broja prenošenja virusa na ljude dolazi uglavnom krajem sezone u avgustu i septembru jer se komarci spremaju za zimu i upravo tada menjaju domaćine, prelaze sa ptica na ljude.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
I Taxi Zrenjanin

-U zaštiti zdravlja građana ključno je tokom cele sezone držati brojnost komaraca pod kontrolom i na vreme prekinuti ovaj lanac prenošenja. Ključno je na vreme i efikasno uraditi larvicidne tretmane i ne dopustiti da se komarci razmile po naseljima. Već godinama „Ciklonizacija“ uparavo težište i stavlja na ovu vrstu tretmana i to biološkim preparatom. Druga linija odbrane su pravovremeni tretmani protiv odraslih jedinki. Praksa je pokazala da su tretmani sa zemlje protiv ove vrste komaraca efikasniji od onih iz vazduha, kažu u novosadskoj firmi Ciklonizacija.

prskanje komaraca

Građani koji žive u kućama imaju mogućnosti da i sami spreče razmnožavanje komaraca ukoliko:

– jedanput nedeljno potpuno isprazne kofe ili slične posude u kojima čuvaju vodu
– uklone stare gume, konzerve, tegle i sve ostale predmete u kojima se zadržava voda pogodna za razvoj larvi
– stave mreže na ventilacione otvore i poboljšaju zaptivanje šahtova septičkih jama i kišnjičara
– kanale čiste od korova i otpadaka kako bi bili protočni, a voda u njima čista, kao i da se jedanput godišnje proveri da li su vertikale i drugi delovi oluka zapušeni opalim lišćem ili drugim materijalom- u dvorištu imaju neku vodenu površinu koju je nemoguće isprazniti ili isušiti, građani mogu da koriste BTI tablete, biološki preparat koji uništava larve komaraca, ili neki sličan preparat.

Ovde dodaju i da su sasvim male površine vode dovoljne za veliku produkciju komaraca.

-Iz jedne čaše ili konzerve sa vodom koja tokom sezone stoji u dvorištu može da se izleže čak 300 komaraca za samo sedam dana, navode u Ciklonizaciji.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
Picerija Aquarius
Halo Taxi Zrenjanin
  • Divider

  • Divider
Na vrh