I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Dobre Vesti našeg grada

Kako je restauracija „oživela“ Bukovčevu palatu

Bukovčeva plata je nakon nedavno završene restauracije, postala jedna, ako ne i najreprezentativnija zgrada u glavnoj gradskoj ulici. Ovo je bio prvi put da su na njoj izvedeni stručni konzervatorsko – restauratorski radovi, iako je sagrađena pre 120 godina.  Do sada je bilo manjih intervencija tipa sanacije krova ili fasade koje su uglavnom bile nužne zbog lošeg stanja u kojem se palata nalazila. Tokom tih radova nije se vodilo računa o arhitektonskoj vrednosti građevine i nemarno su uklonjeni mnogi elementi, u prvom redu dekorativni.

NA OSNOVU ČEGA JE PALATA RESTAURIRANA

“Prvobitan izgled palate u velikoj meri je utvrđen na osnovu  arhitektonsko-stilske analize” – objavio je Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin koji je radio konzervatorski nadzor. “S obzirom da nisu pronađeni originalni planovi koji bi nam otkrili kakva je bila izvorna zamisao projektanta, oslonili smo se na sačuvane stare fotografije koje su nam poslužile kao važan dokumentacioni izvor, ali i uz pomoć analogije sličnih građevina iz tog perioda širom Evrope”.

 

PerSu marketi

KAKO JE BUKOVČEVA PALATA DOBILA NOVI IZGLED

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

“Тоkоm јеsеni 2011. gоdinе izvеdеni su rаdоvi nа оbnоvi  krоvа – zаmеnjеnа је dоtrајаlа krоvnа grаđа i pоstаvlјеn kоmplеtnо nоv biber crеp. U prоlеćе 2012. gоdinе nаstаvlјеni su rаdоvi nа оbnоvi fаsаdа palate – rekonstruisani su arhitektonski elementi na petoj fasadi: krovni prozori (lukarne) koji sada imaju isključivo dekorativnu funkciju  (izrađene su od drveta),  zatim dekorativna ograda i atika krovne terase. Demontirana je ograda balkona prvog sprata i izvedena je nova sa balusterima, a balkonskim konzolama vraćena je originalna forma sa volutama.  Oštećeni gipsani ukrasi zamenjeni su novim ukrasima koji su urađeni po kalupu originala ili su restaurirani na fasadi. Novi dekorativni stubići koji su postavljeni između prozora bifora drugog sprata, rađeni su po uzoru na stubiće bifora prvog sprata. Na fasadi je vraćen solbank, tj. horizontalne trake koje se protežu duž fasada i povezuju bifore u donjoj i gornjoj zoni. Izvedene su fugne duž pilastara i u prizemlju zgrade. Obnovljene su šembrane na pojedinim prozorskim otvorima kao i ostala fasadna plastika.

Dekorativni ukrasi od kovanog gvožđa su očišćeni, obojeni zaštitnom bojom i vraćeni na fasadu kao i žardinjere koje su postavljene na svaki prozor. Izvedeni su svi potrebni limarski radovi: postavljeni su novi oluci, okapnice i iglice- kao zaštita od golubova, koji predstavljaju  najveću pretnju zgradi. Drvenarija je obnovljena  i obojena u belo (slonovu kost) – navodi se u objavi Zavoda.

SARADNJA STANARA I ZAKUPACA POSLOVNOG PROSTORA

U Zavodu navode das u imali dobru saradnju i pomoć od stanara i zakupaca poslovnog prostora u Bukovčevoj palate. Uklonjeni su svi elementi koji narušavaju izgled zgrade, od uklanjanja neadekvatnih reklama do fiksiranja klima uređaja u okvire prozora i prozorskih nadsvetala. Sve reklame koje su postavljene i koje će se ubuduće postavljati biće usklađene sa propisanim uslovima  Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

ISTORIJA “BUKOVCA”

Pаlаtu је pоdigао bеčkеrеčki trgоvаc Ivаn Sаvić 1895. gоdinе, а оd njеgа је kupiо Stеvаn Bukоvаc, pо kоmе i dаnаs nоsi imе. Rаskоšnа dvоsprаtnа grаđеvinа pоstаvlјеnа је nа Тrgu slоbоdе nа mеstu sа kојеg sе rаčvајu dvе ulicе: krаlја Аlеksаndrа I Kаrаđоrđеvićа i Pupinоvа ulicа. Zgrаdа sа svоје tri fаsаdе izlаzilа nа rеgulаciјu Тrgа i dvе ulicе, i bilа је dео nеprеkinutоg uličnоg nizа. Urbаnističkim intеrvеnciјаmа pеdеsеtih gоdinа 20. vеkа srušеnе su susеdnе zgrаdе (zbоg izgrаdnjе zgrаdе ,,Теkstilа“), tаkо dа је Bukоvčеvа pаlаtа pоstаlа slоbоdnоstојеći оbјеkаt kојi је оdsеčеn оd svоg zаlеđа. Grаđеvinа је оbrаđеnа u nеоrеnеsаnsnоm duhu, rаskоšnо i rеprеzеntаtivnо.

Foto : I love Zrenajnin, Zavod za zaštitu spomenika kulture

 

Kremanska voda
Picerija Aquarius
Halo Taxi Zrenjanin
Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh