I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Kako je protekla 12. Noć muzeja u Zrenjaninu (FOTO, VIDEO)

U više od 120 gradova širom sveta sinoć je obeležena Noć muzeja. Zrenjanin je dvanaesti put za redom bio deo ovog jednistvenog kulturnog spektakla, a raznovrstan program koji su pripremile kulturne ustanove privukao je nekoliko hiljada građana. Brojni posetioci uživali su u sadržajima Narodnog muzeja, Savremene galerije, Kulturnog centra, Narodnog pozorišta „Toša Jovanović”, Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“, Istorijskog arhiva Zrenjanin, Katoličke katedrale.

Narodni muzej

Najraznovrsnijim programom izdvojio se Narodni muzej, posebno nastupom horova u rekonstruisanom atrijumu.

Izložba „Jožef Pehan – umetnik na prekretnici vekova – dela iz fonda Gradskog muzeja u Vrbasu i kolekcije Mandić”

Izložba je rezultat saradnje dve muzejske institucije – Gradskog muzeja u Vrbasu i Narodnog muzeja u Zrenjaninu. Postavka obuhvata umetnička dela Jožefa Pehana iz fonda vrbaskog Muzeja u vidu slika, crteža, skulptura, ličnih predmeta i fotografija, a znatno je obogaćena i delima iz privatne kolekcije Jovana Mandića iz Novog Sada. Autor izložbe i teksta u katalogu je Ivana Arađan, kustos-istoričar umetnosti iz Narodnog muzeja Zrenjanin, dok su saradnici na izložbi kustosi-istoričari Boro Vojinović i Pavle Orbović iz Gradskog muzeja u Vrbasu, i privatni kolekcionar Jovan Mandić.

I Taxi Zrenjanin

Svečano otrkiven portret Mihajla Pupina – rad Uroša Predića

Portret naučnika koji je uradio Uroš Predić za njegovu zadužbinu u Idvoru 1930. godine danas je u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve u Idvoru. Nakon restauracije bio je smešten u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Beogradu, a nedavno je bio izložen u Galeriji SANU u okviru gostovanja izložbe „Dakle, Vi ste taj Uroš Predić?“. Nakon završetka izložbe predloženo je da ova vredna slika bude predata Narodnom muzeju Zrenjanin na čuvanje, kao jedinoj ustanovi u zemlji koja baštini Legat Uroša Predića. Od Evropske noći muzeja ovaj portret je deo stalne postavke Likovne zbirke NMZ. O delu je govorila Olivera Skoko, viši kustos-istoričar umetnosti.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

foto: Dušan Marinković – Narodni muzej Zrenjanin

Izložba „Japanizam u Banatu: 1869-1969”

Izložba predstavlja dugu tradiciju zrenjaninskog Muzeja u čuvanju i negovanju japanske kulture na prostoru Banata. Po prvu put u Srbiji u izlagačkom smislu, ovom izložbom obrađuje se tema i termin japanizma. Postavka i prateći katalog autora Dejana Vorgića, kustosa – istoričara umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin, predstavljaju i stručno obrađuju 43 predmeta ili celine, izrađenih u Japanu ili nastalih pod uticajem japanske kulture.

Mozaičko veče „Igrice i slagalice”

Svi zainteresovani posetioci mogli su u muzejskoj igraonici da slažu slagalice sa motivom slika iz fonda muzeja, igraju tradicionalne društvene igre, savijaju origami figure. Autorka i voditeljka igraonice je Nevena Dujin Grković, kustos pedagog.

Radionica slikanja i vajanja

Deca su mogla da slikaju akrilnim bojama ili da vajaju u glini predmete iz muzejske zbirke čije su fotografije bile izložene. Radionicu su realizovali konzervatori Narodnog muzeja Zrenjanin.

Nagradni kviz „Zagonetna ličnost”

Posetioci koji su učestvovali u ovom kvizu imali su mogućnost da se bolje upoznaju sa zanimanjima zaposlenih u muzeju, njihovim ulogom, radom i radnim zadacima. Ispred njih nalazila su se tri radnika muzeja koji su se predstavljali kao Osoba 1, Osoba 2, Osoba 3, ali tako da predstavljaju jedno isto zanimanje (kustos istoričar, arheolog, konzervator, restaurator…). Učesnici su svojim pitanjima, a na osnovu odgovora koje su davale osobe 1, 2, 3, probali da otkriju koja je od njih zaista ličnost sa tim zanimanjem.

Koncerti u novootvorenom atrijumu Narodnog muzeja

Manifestacija „Noć Muzeja“ poslužila je i za svečano otvaranje renoviranog prostora omeđenog unutrašnjim zidovima zgrade muzeja i pozorišta odnosno atrijuma. Na otvaranju je nastupio hor „Sveti Serafim Sarovski“ (klikni na sliku).

Nakon toga su se predstavili učenici Muzičke škole „Josif Marinković“ koji su tokom nedelje imali ceo niz koncerata povodom proslave 70. godina škole. (klikni na sliku).

U završnici, publici se predstavio i mešoviti hor „Prepodobni Rafailo Banatski“ predvođen dirigentkinjom mr Senkom Milisavljević. (klikni na sliku).

 

 Nagradna igra u stalnoj postavci Narodnog muzeja u Zrenjaninu „Posetilac-detektiv”

Svaki posetilac imao je mogućnost da učestvuje u nagradnoj igri u kojoj je trebalo pronaći predmete koji se trenutno nalaze na stalnoj postavci, a koji po svojoj umetničkoj vrednosti, starosti ili nekim drugim karakteristikama, ne zaslužuju da se nalaze u muzeju.

SAVREMENA GALERIJA ZRENJANIN

Obnova srpske umetnosti posle 1950. godine: Beogradska grupa, Grupa 57, umetnici izvan grupa, iz zbirke Savremene galerije Zrenjanin

U okviru izložbe obrađene su slike i skulpture koje se čuvaju u zbirci Savremene galerije Zrenjanin, slikara: Milana Kečića, Olivere Kangrge, Majde Kurnik, Ksenije Divjak, Đorđa Bošana, Radenka Miševića, Miluna Mitrovića, Boška Petrovića, Bogomila Karlavarisa, Dragoslava Stojanovića Sipa i vajara: Angeline Gatalice, Nikole Jankovića i Matije Vukovića. Učešćem u Umetničkoj koloniji Ečka, od sredine pedesetih i tokom šezdesetih godina prošlog veka, ovi umetnici su uticali na formiranje umetničkih stavova i prodor modernističkog umetničkog jezika u lokalnoj sredini.

GRADSKA NARODNA BIBLIOTEKA „ŽARKO ZRENJANIN”

Živa biblioteka

Ovo je drugi put da se ovaj projekat Kancelarije saveta Evrope realizovao u Zrenjaninu uz podršku Poverenice za zaštitu ravnopravnosti. Knjige u Živoj biblioteci su ljudi koji predstavljaju grupe koje su često meta predrasuda i stereotipa, i koji su često žrtve diskriminacije i socijalne ekskluzije. U ovoj biblioteci, knjige ne samo da mogu da pričaju, već mogu i da odgovaraju na pitanja čitalaca, a mogu i da postavljaju pitanja i da uče.

KATOLIČKA KATEDRALA ZRENJANIN

Koncert Kamernog hora Emanuel, uz gostovanje učenika i profesora solo pevanja i orgulja Muzičke škole „Josif Marinković”

ISTORIJSKI ARHIV ZRENJANIN

„Srpska Pravoslavna crkva u Zrenjaninu 1746. – 1946.“

Izložba sadrži dokumenta iz crkveno-opštinske arhive Uspenskog hrama u Svetosavskoj ulici sa najstarijim dokumentom domovnim protokolom (popis domaćinstava) iz 1746. godine.

KULTURNI CENTAR ZRENJANINA

Izložba radova Miroslava Munižabe, dobitnika druge nagrade Likovnog salona 30X30 za 2017. godinu

Poetiku ovog ciklusa slika autor je razvio na iskustvima postkonceptualne umetnosti i blagim osloncem na enformel, sa lako uočljivim elementima neokonstruktivizma, nastojeći da tehniku ulja na platnu i kartonu dovede do vazdušaste lakoće, ali i do zgusnute, dramatične dimenzije oblika.

Trg Slobode

Od 19 do 21 čas građane je na glavnom gradskom trgu zabavljao kubanski bend Salsa y Punto, nakon kojeg je nastavljen ZRok vikend.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
Picerija Aquarius
Halo Taxi Zrenjanin
  • Divider

  • Divider
Na vrh