I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Kako je Isidora Žebeljan govorila o svojoj magičnoj vezi sa Zrenjaninom

Istaknuta srpska kompozitorka i akademik Isidora Žebeljan preminula je u 53. godini, posle duge i teške bolesti.

Isidora Žebeljan rođena je u Beogradu 27. septembra 1967. godine. Diplomirala je i magistrirala kompoziciju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Baveći se, pored komponovanja, pijanizmom i dirigovanjem, redovna članica Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) i profesorka Fakulteta muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, Isidora Žebeljan u svojoj prebogatoj i višeslojnoj stvaralačkoj biografiji beleži mnogo nastupa i nagrada, pozorišnih i filmskih projekata, diskografskih izdanja, pedagoškog angažmana u univerzitetskoj nastavi i kreativnog umrežavanja sa glasovitim svetskim umetnicima.

Za Zrenjanin je bila vezana na poseban način.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi

Žiri Fonda „Todor Manojlović“ dodelio joj je 2017. godine nagradu za moderni umetnički senzibilitet. Isidora Žebeljan je bila dvadeset peti laureat prestižne nagrade koju je ustanovila i u Zrenjaninu dodeljuje Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin”.

Isidora Žebeljan 2017. godine u pored portreta Todora Manojlovića u Narodnom muzeju Zrenjanin

Svedoci njenih reči dugo će pamtiti ono što je tada izgovorila:

„Magično, jako specijalno i najsrećnije sam se osećala u Zrenjaninu. Sve čestice života, ljubavi, radosti i ushićenja koje sam tokom detinjstva sakupljala u dvorištima svojih baka i deka, tetaka i roditelja kao i braće i sestara stvorile su posebno mesto u mojoj duši koje me je čuvalo i čuva još i danas na tom opasnom putu kojim svi prolazimo kroz život. Još jedan tajniji razlog veže me za Zrenjanin. Izuzetni umetnik, evropejac, avangardista i redak čovek koji je obeležio srpsku kulturu Todor Manojlović 50-tih godina prošlog veka je jednog mladog gimnazijalca koji je došao sa sela u Zrenjanin, podučavao, negovao i podržavao iz sve snage u njegovim prvim pesničkim pokušajima. Taj gimnazijalac je moj otac Petar. Majka mi je iz Zrenjanina i zbog ovih činjenica mi je ova nagrada draža srcu od svih dosadašnjih priznanja. Verujem da je Todor hteo da se sve te tajne niti povežu baš danas“. (17.2.2017)

Za svoj rad i dela dobila je važne nagrade u zemlji i u inostranstvu.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh