I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Kako je akcija „Vratimo knjige koje ste odavno pozajmili “ privukla pažnju građana

Najzanimljivije stvari uglavnom nisu skupe. To najbolje znaju roditelji koji zbunjeno gledaju svoje mališane kako tek kupljenu igračku ostavljaju po strani, da bi se satima nakon toga, oduševljeno igrali sa praznom kartonskom kutijom u koju je igračka bila upakovana.

Tako je neobičnom privlačnošću, jedna kutija, potpuno neugledna, postala glavni junak brojnih priča vezanih za Gradsku narodnu biblioteku „Žarko Zrenjanin”. Izazvala je veliku pažnju sugrađana, koji, od dana kada je postavljena, svraćaju u ovu ustanovu u želji da saznaju više o njoj, a postala je veoma popularna i na društvenim mrežama.

I Taxi Zrenjanin

Razlog za postavljanje kutije bila je želja zrenjaninskih bibliotekara da pomognu onima, koji nisu vratili pozajmljene knjige na vreme, da to učine bez osećaja neprijatnosti i stida.

-Ideja je nastala upravo iz namere da pokažemo koliko uljudna molba može biti delotvornije sredstvo od slanja opomena i kažnjavanja. Naša želja jeste da usluge biblioteke budu svima dostupne, da građani rado i često svraćaju, čak i kada se dogodi da su duže od predviđenog roka zadržali knjige – kažu u Gradskoj narodnoj biblioteci.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

-Iskustvo nam govorio da osećaj neprijatnosti zbog neispunjenih obaveza dovodi u situaciju da ljudi odugovlače sa dolaskom u biblioteku, a ponekad iz tog razloga potpuno odustanu i od vraćanja knjiga i od ponovnog dolaska. Ispostavilo se da je postavljanje kutije mnogima donelo olakšanje: prvog dana od objave na društvenim mrežama, bila je skoro do vrha puna, a komentari su i danas veoma pozitivni – rekli su nam bibliotekari.

Budući da svakog dana pristiže mnogo knjiga, kutija će još mesec dana biti postavljena u ulazu u Gradsku narodnu biblioteku.

Pored starih zaduženja, u kutiji se često nalaze i knjige koje su građani odlučili da poklone biblioteci, kao lep gest zahvalnosti na pruženoj prilici da se osećaju prijatnije.

Piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh