I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Kako izgleda život beskućnika u doba korona virusa i vanrednog stanja?

Svuda u svetu, izuzev u Kini, broj zaraženih korona virusom raste iz dana u dan. Da bi se sprečilo širenje zaraze stručnjaci preporučuju da se bez preke potrebe ne izlazi iz kuća. Apelu su se priključile i brojne poznate ličnosti. Pojačana higijena i socijalno distanciranje na najbolji način mogu da zaustave širenje korona virusa. Kako ljudi ne bi bespotrebno izlazili iz kuća u Srbiji je od 17 do 5 sati ujutru na snazi policijski čas. Interesovalo nas je gde i kako vreme provode oni kojima je ulica dom – beskućnici i prosjaci. Zbog toga smo kontaktirali Centar za pružanje usluga socijalne zaštite grada Zrenjanina – Most, a u čijoj nadležnosti je Prihvatilište za beskućnike. 

arhivska fotografija

U Zrenjaninu već godinama funkcioniše Prihvatilište za odrasla i stara lica u kriznim situacijama, beskućnike i prosjake. Oni koji nemaju gde da idu ovde nalaze utočište. Tako je i u ovom trenutku. Kapaciteti ove ustanove su popunjeni.

“U Prihvatilište za odrasala i stara lica u kriznim situacijama, beskućnike i prosjake trenutno je smešteno trinaest lica različitih starosnih dobi i zdravstvenog stanja. Šest korisnika je starije od 60 godina i sa već narušenim zdravstvenim stanjem. Zbog toga su posete u Prihvatilištu zabranjene. Kretanje korisnika, u smislu izlaska iz Prihvatilišta i kretanja po gradu, smanjeno je na najmanju moguću meru. I to samo ako su neophodni medicinski pregledi. Cilj je da se otkloni rizik po zdravlje korisnika u Prihvatilištu. Budući da su korisnici senzibilisani i usmereni jedni na druge svojevoljno su odlučili da Prihvatilište neće napuštati jer se boje za zdravlje i život korisnika koji su sa njima smešteni, a ležeći su”, kažu u Centru za pružanje usluga socijalne zaštite grada Zrenjanina – Most.

PerSu marketi

arhivska fotografija

Prihvatilište za beskućnike u ovom trenutku ne može da primi nove korisnike

“Moramo da napomenimo da je ovo Prihvatilište privremeni smeštaj u kome korisnici borave šest meseci, često i duže, 24 sata. Dok se ne nađe adekvatniji smeštaj, dom, posao… Dakle, ovo nije trenutni smeštaj gde se korisnik okupa, jede, eventualno prespava i ode. To je karakteristično za tzv. Svratišta. Korisnici kao i do sada imaju tri obroka i dva puta dnevno kafu ili čaj. Trenutno nemamo mogućnost prijema novih korisnika kako zbog popunjenosti kapaciteta, smeštajni kapacitet je deset korisnika, a trenutno ih imamo trinaest, tako i zbog nemogućnosti izolacije novoprimljenog korisnika, a kako bi se zaštitili korisnici koji su već na smeštaju”, dodaju u ovoj instituciji.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Zbog pandemije korona virusa preporučuju se pojačana higijena kako osoba, tako i prostorija u kojima se boravi.

“Sve mere koje je propisalo Ministarstvo zdravlja sprovedene su u Prihvatilištu na najvišem nivou koji nam uslovi dozvoljavaju. Zahvaljujući Gradskoj upravi grada Zrenjanina i donatora imamo dovoljno dezinfekcionih sredstava. Radnicima su obezbeđenje rukavice kao i maske. Sve metalne površine se dezinfikuju tri puta dnevno, podovi i kupatila jednom dnevno, često se provetrava, escajg za jelo se otkuvava. Koristimo i ovu priliku da se zahvalimo Gradskoj upravi grada Zrenjanina na podršci i nabavci neophodnih dezinfekcionih sredstava, maski i rukavica, kao i svim donatorima koji nam nesebično pomažu”, ističu u ustanovi “Most”.

arhivska fotografja

Ležeći korisnici su posebno zaštićeni, jer njih obilaze samo zaposleni

“Među zaposlenima u Prihvatilištu imamo dva socijalna radnika, tri medicinska tehničara i dva negovatelja. Medicinsko osoblje koje je prisutno u svakoj smeni, budući da je rad organizovan u tri smene, je u potpunosti obučeno da prepozna eventualne simptome virusa Covid19. Moramo da napomenemo da su korisnici u prihvatilištu u suživotu, kao porodica, tako da razdaljina od dva metra među njima nije moguća. Oni slobodno vreme provode zajedno. Ono što smo preduzueli po tom pitanju jeste da smo starije i ležeće korisnike odvojili u zasebne sobe u koje ulaze samo zaposleni kako bi obavili higijenu, dali propisane terapije i pomogli oko hranjenja”, kažu u ovoj instituciji.

Kako smo saznali od kada je na snazi policijski čas u zemlji u Zrenjaninu nije bilo beskućnika koji su se u vreme zabrane kretanja nalazili na ulici.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh