I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Kako izgleda polaganje mature u Poljoprivrednoj školi (VIDEO)

Učenici završnih razreda Poljoprivredne škole u Zrenjaninu imali su ovih dana priliku da na maturskom ispitu pokažu stečeno znanje tokom trogodišnjeg ili četvorogodišnjeg školovanja.

U biobašti koja se nalazi u sklopu škole, maturu su polagali učenici četvorogodišnjeg smera poljoprivredni tehničar a na školskoj farmi prisustvovali smo polaganju mature učenika smera veterinarski tehničar.

– U okviru praktične nastave učenici se susreću sa realnim stvarima poput teljenja krave, jagnjenja ovce, kastracije životinja. Pošto su oni veterinarski tehničari, prisustvuju tim procesima i učestvuju u pripremanju prostora i uređaja tome koji su potrebni za hiruršku intervenciju ili porođaj. Deo praktičnog ispita za stočarsku proizvodnju obuhvata i dezinfekciju objekta, mužu krava i pripremanje koncentrovanog hraniva za različite kategorije životinja.

I Taxi Zrenjanin

Kada je u pitanju dezinfekcija objekta, đaci najpre pripremaju teren, odnosno rade mehaničko čišćenje i sanitarno pranje. Drugi učenik proverava ispravnost aparata za prskanje i počinje da realizuje radni zadatak. Usput objašnjava svaki proces pojedinačno. Na kraju dolazi ocenjivanje kada učeniku dajemo informaciju koja su njegova postignuća – gde je ispunio radni zadatak a gde nije, pojašnjava nastavnica stočarske grupe predmeta, Marija Ser.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

U biobašti uzgajaju se povrće, cveće, začinsko i lekovito bilje. Sve je bazirano na organskoj proizvodnji, bez upotrebe hemijskih sredstava.

– Poljoprivredni tehničar ima u okviru mature dva radna zadatka, jedan se obavlja ovde, u biobašti, i to je obično ratarska i povrtarska proizvodnja, lekovito i začinsko bilje. Danas su deca na maturi rasađivala paradajz, papriku i cvetne vrste u zavisnosti od toga šta su dobili – petuniju, tagetes, ciniju, znači različite biljne vrste, pojasnila je profesorka stručne nastave Jelena Šaletić.

Proveli smo dan u biobašti Poljoprivredne škole – učenici s razlogom vole praktični deo nastave. Kako je to izgledalo pogledajte OVDE

Praktična nastava se za neke smerove odvija i dva puta nedeljno, a održava se i u blokovima od po pet ili deset dana, kao i profesionalna praksa koja traje tri nedelje. To je skoro 50% od ukupne nastave što je značajan fond za sticanje znanja iz direktne proizvodnje i osposobljavanje za rad nakon završetka škole.

U ovoj školi je na raspolaganju pet smerova – četvorogodišnji profili veterinarski tehničar, poljoprivredni tehničar i tehničar hortikulture, kao i trogodišnji – rukovalac mehaničar poljoprivredne tehnike i cvećar-vrtlar.

Sve informacije o školi mogu se dobiti na sajtu srednje Poljoprivredne škole

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh