I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Kako izgleda obuka za kozmetičara i da li ovaj posao ima perspektivu na tržištu?

Svedoci smo da je danas teško doći do mnogih dobrih majstora svog zanata. Na tržištu rada traže se frizeri, konobari, kuvari, moleri… Nacionalna služba za zapošljavanje svake godine organizuje razne obuke za prekvalifikaciju za zanimanja koja su deficitarna na tržištu rada. U Zrenjaninu su trenutno u toku obuke za gerontodomaćice i kozmetičare. Kako izgleda obuka za kozmetičara, ko može da se bavi ovim poslom i da li on ima perspektivu na tržištu, proveravali smo upravo na obuci koja se sprovodi u salonu Koko 023 koji posluje u okviru jednog drugog salona u Zrenjaninu.

Obuku za kozmetičara ove godine pohađa pet nezaposlenih žena koje se duže ili kraće nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. Obuku polaznicama drži kozmetičar Nina Đurić, vlasnik kozmetičkog salona Koko 023, koji posluje u okviru jednog drugog salona u Zrenjaninu.

“U program obuke za kozmetičare sam se uključila tako što sam kontaktrirala sa Zoricom iz Narodnog univerziteta iz Niša koja mi je dala predlog da otpočnemo ovu školu. Odlučila sam se zato što sam ja u jednom trenutku bila nezaposleno lice. U pitanju su žene i ja sam i sama žena, a u današnje vreme nama ženama nije baš lako da radimo i budemo domaćice i da sve postignemo. Mislim da će one na ovaj način, po završetku obuke moći samostalno da rade. Obuka traje četiri meseca. Polaznice će u tom vremenu naučiti da rade pedikir, manikir, depilaciju, tretmane lice, farbanje obrva…”, kaže Nina Đurić, vlasnik kozmetičkog salona Koko 023.

PerSu marketi

Obuka za kozmetičara podrazumeva teorijsko učenje i praksu

“Kozmetičar može da bude svako ko želi. Vrlo je bitno to što je Nacionalna služba za zapošljavanje uradila, a to je odabir kandidata koji su kod mene. Sve kandidatkinje koje su ovde vole kozmetiku i to je jedna bitna stavka. Ako volimo naš posao, bićemo i uspešne. Pre obuke nije bilo potrebe da se ima nikakva baza, jer smo krenuli od početka. Prvo smo imali teorijski deo gde smo učili osnovne stvari kada je koža u pitanju. Nakon toga je usledila praksa gde su one mogle same da slože kockice i da shvate da je to sve povezano i da je neophodno za rad. Obuka se održava svakodnevno, pet dana u nedelji. One su dužne da budu ovde 6 sati, ali često ostaju i duže. Jako im se ovde dopada i vidim da baš napreduju”, dodaje naša sagovornica.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Zdrava konkurencija je uvek dobrodošla

I za Ninu i za polaznice obuke za kozmetičara ovo je novo iskustvo.

“Meni je prvi put da sam uključena u grupnu obuku. Bilo je obuka jedan na jedan, dva na jedan, ali ovako ne. Mislila sam iskreno da neću uspeti da izađem na kraj sa njih pet u isto vreme, ali one su toliko divne da sam, naravno, uz njihovu volju da to nauče, uspela da ih držim zajedno u timu. Drago mi je i srećna sam zbog toga. Većina od ovih polaznica želi da otvori svoj salon. One znaju da imaju moju podršku i nakon završetka obuke. Ja sam tu za njih. Osim ako ne budu krenule da rade za nekog drugog. To je zdrava konkurencija. Ja se ne plašim toga”, objašnjava Đurić.

“Mi smo završili masažu lica i manikir za vrlo kratak period. Masaža lica je jako teška, jer moraju dobro da se poznaju mišići lica i koža… U jednom trenutku dok su one radile, nisam se zaplakala, ali sam bila srećna. Mislim da sebičnost, pogotovo u ovom poslu ne vodi nigde. Neophodno je da se stalno nadograđujemo. Ja sam pričala sa polaznicama i one su upoznate sa tim da će nakon ove obuke vrlo lako i brzo savladati bilo koji drugi kurs koji je vezan za kozmetiku. To je njima ogroman plus”, dodaje naša sagovornica.

Polaznice obuke za kozmetičara su oduševljene što su dobile šansu da nauče nešto novo

Među polaznicima obuke za kozmetičara ima polaznica koje su radile u prethodnom periodu, kao i one koje nisu imale zaposlenje.

“Svidelo mi se ovo, pa sam želela da se obučim za posao kozmetičara i da se jednog dana bavim ovim. Razmišljala sam o tome ranije i baš mi je bilo drago što se otvorio konkurs za obuku. Ja sam bila na evidenciji za nezaposlene Nacionalne službe za zapošljavanje. Bila sam iznenađena kada su me pozvali na obuku i što su izabrali baš mene. Najteži mi je tretman lica, na tome mora mnogo da se uči. Najviše mi se sviđaju pedikir i manikir i mislim da je to, za sad, najlakše. Ja sam završila za tehničara za zaštitu životne sredine. To neme nikakve veze sa ovim, ali ovo je nekako ženski posao i nešto što volim da radim. Nikada nisam mislila da ću uspeti, ali evo. Planiram da otvorim svoj salon”, kaže Marija Ivanov.

“Na evidenciji Nacionalne službe sam bila nekoliko godina. Završila sam gimnaziju. Uvek sam čekala da me pozovu za neki posao. Kada sam načula za obuku za kozmetičara, prijavila sam se i kada su me pozvali, naravno da sam bila prijatno iznenađena. Obradovala sam se. Meni je ovo oduvek bila želja. Sada sam se i pronašla tu i baš mi je lepo. I nekako vidim sebe u ovm poslu u budućnosti. Najteži su tretmani, jer su mnogo zahtevni. Najviše mi se dopala masaža lica, uživam u tome. Baš sam se iznenadila na obuci. Nisam toliko toga očekivala. Dosta je obimnije nego što sam ja to nekako videla. Veliku podršku sada imam od prijatelja i porodice i to je najvažnije”, objašnjava Dragana Đurđević iz Žitišta.

Obuka za kozmetičara je priprema za tržite rada

Obuka za kozmetičara je samo jedna u nizu obuka prekvalifikacije koju organizuje Nacionalna služba za zapošljavanje.

“Ja sam jedna od polaznica ovog kursa. Imam 45 godina i po zanimanju sam ekonomski tehničar. Ovo je nešto potpuno novo za mene. Meni je malo i teže nego ovim devojkama, jer imam malo više godina od njih. Jako je zanimljivo i super nam je. Nije teško, sve se može kad se hoće. Dugo sam bila na evidenciji Nacionalne službe sa nekim prekidima. U martu su me kontaktirali, tada sam se prijavila za obuku. U avgustu su me zvali i sada sam ovde. Očekujem da ću naučiti bar pola da radim kao Nina. Manikir mi je najlakši, a tretman lica je najzahtevniji… Imam u planu da otovorim svoj salon, ali videćemo…”, kaže Radunka Beba Velašević.

“Do sada sam radila u administraciji i računovodstvu. Nikada nije kasno da se radi ono što voliš. Ovo je nešto što sam oduvek volela i sebe sam videla u tome. Sa manjim prekidima na evidenciji Nacionalne službe sam bila od 2016. godine. Ja sam uvek u razgovoru sa savetnicom govorila da bi bilo dobro da imamo neke obuke. Slušala sam na televiziji kako iznose podatke da su u Beogradu za nezaposlene žene organizovane na primer obuke za japansko iscrtavanje obrva… I ove godine su istakli da je prošlo pet obuka – pekarskoj industriji, majstori za CNC mašine, kozmetičari, knjigovođe… Ovo sam sa nestrpljenjem očekivala. Moji planovi su da naučem sve dobro i da od Nine upijem sva znanja koja nam pruža. Lično bih pokušala da krenem sama sa svojim salonom. To mi je želja i radićemo na tome”, objašnajva Vesela Vuković.

Za nova znanja nikada nije kasno

Priliku da stekne novo znanje dobila je i Nevenka Bašić iz Česterega.

“Ja sam dugo godina radila. Imam oko 30 godina radnog staža. 2016. sam ostala bez posla, radila sam u Agroživu. Pružila mi se prilika da dođem ovde na obuku. Kozmetiku volim još iz osnovne škole i baš mi je bilo drago kada su odabrali mene. Obuka je ispunila sva moja očekivanja, čak i više od toga. Mnogo toga sam naučila što nisam znala. Svi moji prijatelji i rođaci i bliski ljudi su me podržali. Vežbam na svojim drugaricama i kažu da sam dosta napredovala u odnosu na početak. Najčešće traže da im radim masažu lica”, kaže Nevenka Bašić iz Česterega.

Obuka za kozmetičara traje 90 radnih dana

Obuka za kozmetičara počela je 7. oktobra 2019. Trajaće 90 radnih dana tj. do februara 2020. godine. Izvođači obuke su „Mokrogorska škola menadžmenta“ DOO sa sedištem u Mokroj Gori i „Narodni univerzitet Niš“ sa sedištem u Nišu, dok je kozmetički salon „Koko 023“ odbran kao odgovarajući za realizaciju obuke.

“Ambijent salona je prijatan, sa kompletnom ponudom usluga za negu lepote – tretmana lica, solarijuma, depilacije, mejk-apa i manikira-pedikira. Po svojim odlikama ovo je obuka za tržište rada, u koju su uključena nezaposlena lica koja žele profesionalno da se osposobe za  pružanje kozmetičkih usluga. Tokom 540 nastavnih časova polaznice će preći  11 obaveznih modula, a ishod ovog kursa biće stečena znanja iz oblasti kozmetičkih tretmana lica i tela, tretmana depilacije i epilacije, korektivnih metoda lica, manikira, pedikira, profesionalnog šminkanja. Obuka se realizuje po programu rada  Nacionalne službe za zapošljavanje za 2019. godinu,  u organizaciji Filijale Zrenjanin”, objašnjava Aleksandra Štrbac iz Nacionalne službe za zapošljavanje.

Po završetku obuke polaznice obuke mogle bi da počnu da rade u nekom od postojećih kozmetičkih salona ili da pokušaju da otvore svoj salon. Za pokretanje sopstvenog posla na raspolaganju su im različiti programi podsticaja koje daje država, a o kojima infomrmacije mogu da se dobiju putem sajtova nadležnih ministarstva ili u samoj Filijali Zrenjanin Nacionalne službe za zapošljavanje.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh