I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Dobre Vesti našeg grada

Kadril je više od plesa

Maturantski ples, popularni kadril koji se poslednjih nekoliko godina osim u brojnim evropskim gradovima,  praktikuje i u Srbiji biće održan 25. maja na “žutoj cigli”, na centralnom gradskom trgu u Zrenjaninu. Ovogodišnja generacija maturanata zaplesaće tačno u podne uz zvuke operete “Slepi miš” Johana Štrausa, a kao i prethodne četiri godine, plesom će “dirigovati” instruktorka Nikoleta Dojkić čije je dugogodišnje iskustvo u plesu poznato i van Zrenjanina.

IloveZrenjanin: Bliži se izvođenje maturantskog plesa, kako su se odvijale pripreme?

Nikoleta: Ovo je peta godina kako se priprema maturantski ples u Zrenjaninu. Pripreme traju oko dva meseca. Put od prve godine do danas je bio trnovit i niko osim mene nije verovao da će ideja uspeti. Sećam se da je još tadašnji gradonačelnik Goran Knežević u šali rekao rekao da će, ako izvedem makar jednog maturanta na trg, skočiti s mosta.

IloveZrenjanin:Koji je rekordan broj parova koji je zaigrao na Trgu Slobode od pokretanja tradicionalnog izvođenja kadrila?

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
I Taxi Zrenjanin

Nikoleta: Te prve godine je u Zrenjaninu plesalo 800 maturanata, a od prošle godine sa brojem od 1440 maturanata od 1500 koliko ih ima u Zrenjaninu, postali smo prvi grad u Srbiji i peti u Evropi od 56 gradova i  zemalja koji su tog dana istovremeno plesali kadril.

IloveZrenjanin: Da li je teško kontrolisati i voditi ovako veliki događaj?

Nikoleta: Ja zaista vidim viši cilj ovog događaja osim samog plesa i zarad toga mi nije teško da se posvetim organizaciji iako u tom periodu imam “more” obaveza, jer imam svoj plesni klub “Freedance”, sudim na takmičenjima,vodim programe, manifestacije vezane za decu, često putujem i zaista nije lako sve uskladiti ali dobra organizacija jeste pola posla.

IloveZrenjanin: Kako iz svog ugla posmatraš ideju maturantskog plesa?

Nikoleta: Kada saberete celu priču o održavanju maturskog plesa počev od toga da je osnovna ideja obaranje Ginisovog rekora u plesanju četvorki, treba da se zapitamo koliko puta u životu imamo priliku da učestvujemo u obaranju bilo kakvog rekorda. Poseban momenat jeste to što se pleše uz muziku Johana Štrausa, i to što je u pitanju dvorski ples koji nas između ostalog uči da se naklonimo, poklonimo i iskažemo poštovanje jedni drugima. Da ne govorim o snažnoj emociji koju izaziva skup svih maturanata tog dana na jednom mestu i da je to jedini dan u njihovom školovanju kada je to tako. Plešemo svi zajedno, u isto vreme, u istim majicama i to je poruka da smo u suštini sa svim svojim razlikama ipak isti. Od prve godine verujem u svakog od tih mladih ljudi i srce mi je veće od vasione kada ih vidim zajedno, što samo govori da oni ipak sve razumeju i prepoznaju dobru energiju i ideju.

IloveZrenjanin: Koji je po tebi najlepši momenat događaja?

Nikoleta: Definitivno je najlepši momenat sam ples, kada smo tog dana deo nečega što prevazilazi okvire i grada i države i mogućnosti…Ove godine uz maturante iz škole “9. Maj” plesaće i drugari Udruženja za decu sa smetnjama u razvoju “Suncokret” kao dokaz da želja mora da postane mogućnost. Naravno, ovom prilikom želim da se zahvalim Gradu Zrenjaninu koji je prepoznao ideju ove manifestacije i pet godina unazad je podržava iako sredstva koja se izdvajaju za isto nisu nimalo zanemarljiva. Veliko hvala i Kulturnom centru, kao i svim direktorima, profesorima fizičkog vaspitanja i onima koji su uvek bili tu da pomognu – rekla je za kraj instruktorka obuke za maturantski ples, Nikoleta Dojkić.

Manifestaciju će 25. maja, tačno u podne, otvoriti gradonačelnik Zrenjanina drMileta Mihajlov.

 

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh