I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Dobre Vesti našeg grada

Kadril je više od plesa

Maturantski ples, popularni kadril koji se poslednjih nekoliko godina osim u brojnim evropskim gradovima,  praktikuje i u Srbiji biće održan 25. maja na “žutoj cigli”, na centralnom gradskom trgu u Zrenjaninu. Ovogodišnja generacija maturanata zaplesaće tačno u podne uz zvuke operete “Slepi miš” Johana Štrausa, a kao i prethodne četiri godine, plesom će “dirigovati” instruktorka Nikoleta Dojkić čije je dugogodišnje iskustvo u plesu poznato i van Zrenjanina.

IloveZrenjanin: Bliži se izvođenje maturantskog plesa, kako su se odvijale pripreme?

Nikoleta: Ovo je peta godina kako se priprema maturantski ples u Zrenjaninu. Pripreme traju oko dva meseca. Put od prve godine do danas je bio trnovit i niko osim mene nije verovao da će ideja uspeti. Sećam se da je još tadašnji gradonačelnik Goran Knežević u šali rekao rekao da će, ako izvedem makar jednog maturanta na trg, skočiti s mosta.

IloveZrenjanin:Koji je rekordan broj parova koji je zaigrao na Trgu Slobode od pokretanja tradicionalnog izvođenja kadrila?

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
Fordomanija

Nikoleta: Te prve godine je u Zrenjaninu plesalo 800 maturanata, a od prošle godine sa brojem od 1440 maturanata od 1500 koliko ih ima u Zrenjaninu, postali smo prvi grad u Srbiji i peti u Evropi od 56 gradova i  zemalja koji su tog dana istovremeno plesali kadril.

IloveZrenjanin: Da li je teško kontrolisati i voditi ovako veliki događaj?

Nikoleta: Ja zaista vidim viši cilj ovog događaja osim samog plesa i zarad toga mi nije teško da se posvetim organizaciji iako u tom periodu imam “more” obaveza, jer imam svoj plesni klub “Freedance”, sudim na takmičenjima,vodim programe, manifestacije vezane za decu, često putujem i zaista nije lako sve uskladiti ali dobra organizacija jeste pola posla.

IloveZrenjanin: Kako iz svog ugla posmatraš ideju maturantskog plesa?

Nikoleta: Kada saberete celu priču o održavanju maturskog plesa počev od toga da je osnovna ideja obaranje Ginisovog rekora u plesanju četvorki, treba da se zapitamo koliko puta u životu imamo priliku da učestvujemo u obaranju bilo kakvog rekorda. Poseban momenat jeste to što se pleše uz muziku Johana Štrausa, i to što je u pitanju dvorski ples koji nas između ostalog uči da se naklonimo, poklonimo i iskažemo poštovanje jedni drugima. Da ne govorim o snažnoj emociji koju izaziva skup svih maturanata tog dana na jednom mestu i da je to jedini dan u njihovom školovanju kada je to tako. Plešemo svi zajedno, u isto vreme, u istim majicama i to je poruka da smo u suštini sa svim svojim razlikama ipak isti. Od prve godine verujem u svakog od tih mladih ljudi i srce mi je veće od vasione kada ih vidim zajedno, što samo govori da oni ipak sve razumeju i prepoznaju dobru energiju i ideju.

IloveZrenjanin: Koji je po tebi najlepši momenat događaja?

Nikoleta: Definitivno je najlepši momenat sam ples, kada smo tog dana deo nečega što prevazilazi okvire i grada i države i mogućnosti…Ove godine uz maturante iz škole “9. Maj” plesaće i drugari Udruženja za decu sa smetnjama u razvoju “Suncokret” kao dokaz da želja mora da postane mogućnost. Naravno, ovom prilikom želim da se zahvalim Gradu Zrenjaninu koji je prepoznao ideju ove manifestacije i pet godina unazad je podržava iako sredstva koja se izdvajaju za isto nisu nimalo zanemarljiva. Veliko hvala i Kulturnom centru, kao i svim direktorima, profesorima fizičkog vaspitanja i onima koji su uvek bili tu da pomognu – rekla je za kraj instruktorka obuke za maturantski ples, Nikoleta Dojkić.

Manifestaciju će 25. maja, tačno u podne, otvoriti gradonačelnik Zrenjanina drMileta Mihajlov.

 

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
Picerija Aquarius
Halo Taxi Zrenjanin
Diksi Picerija
  • Divider

  • Divider
Na vrh