I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Kad ne može kuća, da se sačuva bar sećanje na velikog Zrenjaninca

Povodom dana komšija stanovnici nekoliko ulica u okolini Karađorđevog trga, već 5 godina obilaze kuću ili ono što je ostalo od nje, Aleksandra Sandića.

Iako godinama svedočimo kako kuća propada ona je i dalje mesto gde se stanovnici ovog kraja okupljaju krajem maja i polažu cveće.

– Stanovnici ovog kraja na ovaj način žele da ukažu na činjenicu da je u ovoj kući živeo znameniti Zrenjaninac i da ako već ne može da se sačuva kuća, da sačuvamo sećanje na njega – kaže Srboljub Ćetković Jovanović jedan od inicijatora ove ideje.

PerSu marketi

Aleksandar Sandić je bio saradnik i notar Vuka Stefanovića Karadžića, radio je na reformi srpskog jezika i književnosti, radio je na promociji velikog broja prava Srba u Austrougarskoj monarhiji

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

 

Od kuće sazidane 1790. godine od naboja i trske danas je ostao tek  „zid plača“. Preživela i fatalnu 1807. godinu kada je tadašnji Veliki Bečkerek stradao u velikom požaru, preživela je i dva svetska rata, a 1967. godine je proglašena Spomenikom kulture od velikog značaja.

– Uz sećanje na Aleksandra Sandića naša inicijativa ima za cilj i ideju da se sačuva i njegova rodna kuća, što se nažalost nije ostvarilo. Kuća je 53 godine otkad je pod zaštitom države nekako sama odolevala vremenu, a prošle godine urušio se krov – zaključio je Ćetković Jovanović.

Sandićeva kuća zbog brojnih imovinsko pravnih problema i zastoja nije dočekala rekonstrukciju

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh