I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Jugoremedija prodata fondu APS Project one za 365,5 miliona dinara

Zrenjaninska fabrika lekova Jugoremedija prodata je fondu APS Project one za 365,5 miliona dinara pošto je stečajni sudija Privrednog suda odbacio prigovor turske farmaceutske kompanije Birgin, koja je bila zainteresovana za kupovinu i ponudila je 260 miliona dinara – izjavio je  stečajni upravnik te fabrike Radovan Savić.

On je za Betu rekao da je stečajni sudija odbacio prigovore kompanije Birgin da dokaz o posedovanju tri miliona evra na računu APS-a, što je jedan od uslova kupovine, nije validan i da nije dostavljeno odobrenje Komisije za zaštitu konkurencije.

Birgin je ocenio da izvod otvorenih stavki (IOS) sa računa koji je dostavio APS nije potvrda da u trenutku kupovine poseduje tri miliona evra na računu.

Savić je rekao da je dokaz o posedovanju novca APS-a validan, a da se odobrenje dostavlja tek po proglašenju najbolje ponude.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
I Taxi Zrenjanin

APS je najveći poverilac Jugoremedije i potražuje 10 miliona evra jer je ranije otkupio potraživanje Hipo banke od te fabrike. Taj fond se, pored trgovinom nekretninama, bavi i otkupom potraživanja, najviše u jugoistočnoj Evropi. Ukupni dugovi Jugoremedije iznose oko 25 miliona evra, a među poveriocima su i radnici kojima više meseci nisu isplaćene plate.  – Potpisivanju ugovora sada prethodi potvrda o koncentraciji koju kupac treba da pribavi od Komisije za zaštitu konkurencije. Zatim će uslediti isplata cene po ugovoru. Potom će stečajni sudija obustaviti postupak i formirati stečajnu masu iz koje će biti isplaćivani poverioci. Ukupna potraživanja prema toj stečajnoj masi u koju će ući cena Jugoremedije je oko 25 miliona evra. Postoji objekat u Nišu koji će kada se rasčisti situacija sa RGZ biti prodat pa će i ta vrednost  biti u stečajnoj masi, a na nju će uticati i dve parnice koje se vode pred Višim sudom u Beogradu.  Zbog toga je sada teško reći kada bi moglo da dođe do isplate poverilaca – dodao je Savić.

Najveći poverilac Jugoremedije u stečaju upravo je firma APS holding, vlasnik firme Project One, koja je preuzela oko 10 miliona evra potraživanja Hipo Alpe Adrija banke. Ukupno potraživanje radnika koji su u prvom isplatnom redu, koje obuhvata 12  zagarantovanih plata i povezivanje staža, iznosi oko milion evra.

Savić je ranije rekao da ne zna kakvi su planovi APS-a, ali da bi veći izgledi bili da Jugoremediju pokrene Birgin koji se bavi proizvodnjom lekova, ali pošto je fabrika u stečaju prodaje se, kako zakon predviđa, isključivo zbog najbolje cene da bi se prvenstveno namirili poverioci. U neposrednoj pogodbi za kupovinu Jugoremedije Birgin je ponudio 260 miliona dinara, a beogradska firma Led Vision koja je svojevremeno kupovala lekove od Jugoremedije 360 miliona dinara. I Birgin je jedan od poverilaca Jugoremedije i potražuje više od milion evra.

Jugoremedija je u stečaju od 2017. godine, a do sada je oglašavana za prodaju 14 puta. Privatizovana je 2002. godine kada je kupio niški biznismen Jovica Stefanović Nini sa kojim je, zbog raznih zloupotreba u poslovanju, država raskinula ugovor posle pet godina.

izvor: BETA ,Tanjug

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh