I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Jubilej vredan poštovanja – šest decenija rukometa u Mužlji (FOTO)

Početkom pedesetih godina prošlog veka u Osnovnoj školi Servo Mihalj“ mnogo se polagalo na zdravlje dece i njihovo bavljenje sportom – najčešće košarkom, fudbalom i rukometom. Napredak ovih sportskih disciplina u Mužlji najviše su omogućili nastavnici fizičkog vaspitanja Peter Lendvai i Mikloš Karl, koji su u tadašnje vreme kao igrači i treneri činili stub Sportskog društva „Lehel“.

U okviru Sportskog društva, 1957. godine su oformljene prve muške i ženske rukometne ekipe.

Igračice Rukometnog Kluba „Lehel“ 1957. godine.

Prvenstvene i prijateljske utakmice odigravale su se na terenima dvorišta osnovne škole i mesne zajednice, da bi početkom šezdesetih godina, utakmice bile preseljene na sadašnji teren, koji je u tom periodu bio od šljake.

PerSu marketi

Andraš Juhas (Drunja) – prvi golman rukometne ekipe „Lehel“ – a.

Uprkos nedostatku novčane podrške, 1962. godine ženska i muška rukometna ekipa ostvarile su zapažene rezultate. Godinu dana kasnije u osmini finala jugoslovenskog Kupa igračice „Lehel“-a sastale su se sa prvoligaškom ekipom „Tekstilac“ iz Pančeva. Pančevke su bile bolje, međutim njihovo gostovanje se i dan danas prepričava među starijim igračicama i meštanima.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Nakon kratke pauze zbog finansijskih poteškoća, početkom sedamdesetih godina prošlog veka ekipe Sportskog društva ponovo su izborile učešće na prvenstvenim utamicama, da bi zahvaljujući upornom radu i treninzima, 1979. godina muška ekipa osvojila Kup Maršala Tita na okružnom takmičenju i izborila plasman u viši stepen takmičenja, a igračice ženske ekipe završile su na odličnom petom mestu Vojvođanske lige – Severni Banat.

Osmina finala Kupa Jugoslavije – igračice ekipa „Lehel“ i „Tekstilac“

Osamdesetih godina ženska rukometna ekipa „Lehel“-a se pomladila, dok su muškarci igrom za primer ubedljivo osvojili prvo mesto u Vojvođanskoj ligi – Severni Banat i izborili pravo učešća u Jedinstvenoj Banatskoj ligi.

1985. godine rukometni teren je dobio novi asfalt, a početkom devedesetih godina izgrađene su rezervne klupe a teren je osvetljen.

Omladinski turnir „Balaž Tibor – Baki“

1993. godine Sportsko društvo prestaje da postoji i svaka sekcija unutar nje je postala samostalni klub sa novim nazivom kakav je bio i Rukometni Klub „Lehel“. Rezultati i zapažena igra i dalje su bili u prvom planu, međutim zbog nedoličnog ponašanja igrača, muška ekipa je ubrzo prestala da postoji.

Od tada, višedecenijsku okosnicu Kluba i danas čine mlade igračice.

ŽENSKI RUKOMETNI KLUB „LEHEL“ U 21. VEKU

Od početka 2000. godine do danas, igračice Ženskog Rukometnog kluba ostvarile su zapažene rezultate i učestvovale su na više desetina domaćih i međunarodnih takmičenja.

Nekadašnja igračica ŽRK „Lehel“ Zorica Gardinovački na Olimpijskim igrama u Atini. (2004)

Bivše i sadašnje igračice kluba medju kojima su Zorica Gardinovački, Anastazija Budai, Jelena Živković, Monika Išpanović, Anastazija Homan Savković, Vivien Marki i mnoge druge svedoče da je ljubav prema rukometu bila usadjena u svom njihovom biću.

Anastazija Homan Savković

U ŽRK „Lehel“ trenutno trenira blizu 90 devojaka, uzrasta od 6 do 17 godina.

NAJVIŠE NEDOSTAJE SPORTSKA HALA

Da bi uspesi ovih mladih i talentovanih rukometašica i ubuduće bili vidljivi, izgradnjom sportske hale potrebno je stvoriti povoljnije uslove za održavanje treninga i utakmica. Igračice ŽRK „Lehel“ uzrasta od sedam do petnaest godina u kasnim jesenjim mesecima i tokom zime, zbog još uvek neizgrađenog objekta, primorane su da treninge održavaju u fiskulturnoj sali Osnovne škole „Servo Mihalj“.

Čelnici Fudbalskog i Rukometnog Kluba dogovorili su se početkom 2008. godine da se deo parcele, koji se nalazi pored sadašnjeg terena za rukomet, prepusti na korišćenje rukometnom klubu. Početkom 2009. godine, odlukom suda, deo parcele je dodeljen Klubu, da bi posle prikupljanja svih potrebnih dokumenata tadašnje rukovodstvo Grada Zrenjanina izgradnju sportske hale uvrstio u Generalni urbanistički plan grada u periodu od 2006. do 2026. godine.

Pokrajina je – uz podršku Mesne zajednice – na sebe preuzela obavezu da izradi projektnu dokumentaciju, 2010. godine. Nakon predaje svih potrebnih papira, nadležni organi su odbacili dokumentaciju, zbog, kako su naveli, nepostojanja mišljenja republičkih organa.

Piše: Tivadar Borbelj

Izvor/foto: 50 godina rukometa u Mužlji (2007)

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh