I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Jubilarni „Žetelački dani” okupili takmičare iz Vojvodine i Mađarske (15 SLIKA)

Na žitnom polju blizu salaša Miler i Pony-farme, održana je 35. jubilarna manifestacija „Žetelački dani“. Sudeći po sadržaju i učesnicima, ova manifestacija je iz godine u godinu živopisnija. Organizatori iz Udruženja porodičnih gazdinstava „Klaster Fokus“ iz Mužlje postigli su cilj, i verno prikazali nekadašnje žetvene običaje u ovom delu Banata. 

Takmičari iz cele Vojvodine i Mađarske okupili su se još u prepodnevnim časovima ispred KUD „Petefi Šandor”, gde su posle obraćanja zamenika gradonačelnika Zrenjanina Saše Santovca, mogli da uživaju u bogatom folklornom programu najmlađih i najstarijih članova mužljanskog kulturno-umetničkog društva.

I Taxi Zrenjanin

Takmičari su posle nastupa, na fijakerima i traktorima, krenuli put žitnog polja. Manifestaciju je svečano otvorio zamenik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Robert Otot, nakon čega je sveštenik Stojan Kalapiš osveštao žitna polja.

Verni negovatelji tradicije su posle posluženja žetvenog doručka – sira, kajmaka, slanine, šunke, domaćeg hleba, paradajza, paprike, slanih i slatkih kolača, ali i domaćih vina i rakije, pripremili alat i prionuli na posao, s ciljem da pokažu kako se nekada vrednim radom dolazilo do hleba.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Tokom celodnevnog događaja veliki broj posetilaca pogledao je izložbu domaćih rukotvorina. Svi su uživali u tradicionalnim mužljanskim vinima i gastronomskim specijalitetima.

RIBLJI DAN” KRAJ SUNČANOG JEZERA

Domaćini su drugog dana manifestacije kraj Sunčanog jezera organizovali drugi po redu „Riblji dan“, u okviru kojeg su se deca takmičila u ribolovu i učestvovala u slikarskom kampu Kluba slikara amatera (MAKK), dok su se „stariji“ meštani i ljubitelji dobre domaće kuhinje nadmetali u kuvanju riblje čorbe.

Piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh