I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Jožef Lele je dobitnik nagrade „Majstor narodne umetnosti“

Negovatelj folklorne muzike na citri, Jožef Lele, dobitnik je prestižne nagrade „Majstor narodne umetnosti“ koju dodeljuje Republika Mađarska.

Lele je dugogodišnji član Kulturno-umetničkog društva Petefi Šandor. Cilj mu je da zajedno sa mladim meštanima čuva i neguje tradicionalnu mađarsku folklornu muziku na citri. Dobitnik je više domaćih i inostranih priznanja i nagrada.

I Taxi Zrenjanin

-Sviranjem na citri bavim se od svoje devete godine. Šezdesetih godina prošlog veka u Novoj Crnji su se održavala kućna druženja uz dobru muziku. Na jednom od takvih druženja čika Šandor Palatinuš je svirao na citri, i dok je otišao da se odmori, krišom sam se prihvatio instrumenta i počeo da sviram na njemu. Godine su prolazile, a ja sam, preselivši se u Mužlju, postao član KUD „Petefi Šandor“. Od početka osamdesetih godina svirao sam rame uz rame sa velikim umetnikom na citri, Mihaljom Silašijem. Na zahtev članova kulturno-umetničkog društva, pre petnaest godina počeo sam da učim decu tajnama sviranja na citri. Do sada sam „ispratio“ tri generacije mladih muzičara, dve mešovite i jednu grupu citraša, koja se sastojala samo od devojaka, i veoma sam ponosan na rezultate koje su postigli – rekao je Jožef Lele prilikom jednog razgovora za naš portal.

Piše: Tivadar Borbelj

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Foto: Zoltan Makai i T.B.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh