I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Jovana Ljiljak : Banke i menjačnice najredovnije platiše

U  poslednjih nekoliko godina JP „Gradska stambena agencija“ u Zrenjaninu često je bila predmet interesovanja javnosti, i neretko se u medijima i političkim krugovima pominjala u negativnom kontekstu. Na čelo ovog preduzeća čija je osnovna delatnost izdavanje u zakup i održavanje poslovnog prostora u gradu, prošlog meseca imenovana je Jovana Ljiljak, koja otvoreno za naš portal govori o trenutnom poslovanju i planovima za naredni period, dodajući „da će ovo preduzeće uz profesionalizam i odgovorno poslovanje zaposlenih, ubuduće poslovati besprekorno i ispraviti propuste načinjene u prethodnom periodu“.

I Love Zrenjanin: U kakvom ste stanju zatekli preduzeće u momentu Vašeg imenovanja na mesto direktora?

Jovana Ljiljak :  Za ovo kratko vreme imala sam priliku da se upoznam kako sa pozitivnim stranama poslovanja, tako i sa nedostacima u radu prethodnog rukovodstva. Kada bih govorila u globalu, mislim da je mnogo toga moglo da se uradi drugačije, što se u prvom redu odnosi na veći procenat naplate potraživanja, jer bi se u tom slučaju preduzeće danas nalazilo u mnogo boljem položaju. Međutim, ni sada nije kasno da se situacija promeni na bolje, te ću gledati da sve moje buduće odluke idu upravo u tom pravcu.

I Love Zrenjanin: Kolika je bila prošlogodišnja cena zakupa kvadrata poslovnog prostora po zonama i da li su zakupci bili dobre ili loše platiše?

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi

Jovana Ljiljak : Cena kvadrata zavisi od mnogo faktora, u prvom redu od lokacije, odnosno od zone u kojoj se nalazi prostor koji se zakupljuje, ali isto tako i od njegove kvadrature. Ono što bih posebno istakla jeste da je najviša prošlogodišnja cena zakupa bila 900 dinara po kvadratu. Iako ovo preduzeće trenutno potražuje dosta novca, ne bih mogla da kažem da su svi zakupci bili loše platiše. To upravo dokazuje činjenica da čak 80% ukupnog pomenutog duga „otpada“ na svega 20% zakupaca, koji zaista ne plaćaju redovno zakup. Ne želim nikoga da imenujem, ali apelujem na sve neplatiše da izmire svoja dugovanja, kako bismo svi zajedno izbegli eventualne neprijatnosti i sprovođenje nepotrebnih sudskih postupaka. S druge strane, zahvaljujući odgovornim zakupcima, koji redovno izmiruju svoje obaveze, i koji čine veliku većinu, JP „Gradska stambena agencija“ je napunila gradski budžet sa 37 miliona dinara, i to samo u periodu od 1. jula do 31. decembra 2012. godine.

Glavna ulica Zrenjanin

I Love Zrenjanin: Koliko je preduzeće uzimalo u obzir ekonomsku krizu i tešku situaciju trgovaca i preduzetnika i da li im je po pitanju zakupa pružilo neke olakšice tokom protekle godine?

Jovana Ljiljak : Prošle godine, Grad Zrenjanin je, kao osnivač ovog javnog preduzeća obezbedio neophodne olakšice za zakupce. To se prvenstveno odnosilo na one koji poštuju ugovor o zakupu i redovno izmiruju svoje obaveze. Svima njima omogućeno je sniženje cene zakupa za 20%. Kada je reč o ovoj godini, još uvek nismo dobili potvrdu od gradske vlasti da li imamo pravo da nastavimo sa sprovođenjem prošlogodišnjih olakšica. Postoji interni dogovor sa gradonačelnikom Zrenjanina, mr Ivanom Bošnjakom da se uskoro održi sastanak kojem će prisustvovati predstavnici gradske vlasti, JP „Gradska stambena agencija“ i zakupci. Tada će biti precizirane i olakšice za ovu godinu.

I Love Zrenjanin: U Zrenjaninu se već neko vreme velikom brzinom smenjuju delatnosti, odnosno vlasnici koji zakupljuju poslovni prostor. Kako to, iz svog ugla, objašnjavate?

Jovana Ljiljak : Da, zaista je prisutno često smenjivanje, odnosno otvaranje, pa zatvaranje lokala, ali to je možda pitanje koje najpre treba postaviti zakupcima. Neko moje viđenje tog problema jeste da su pojedini zakupci pomalo preambiciozni, te na licitacijama uzimaju u zakup prostor za koji se kasnije ispostavi da je preskup, i da ne mogu da plate njegovo iznajmljivanje. Verovatno je to osnovni razlog zatvaranja tih lokala.
 
Jovana Ljiljak I love ZrenjaninI Love Zrenjanin: Koji su to subjekti koji u sadašnjim prilikama mogu da budu redovne platiše? Da li možda banke i menjačnice odaju takav utisak?
 
Jovana Ljiljak : Da, svakako. Banke i menjačnice zbog svoje velike platežne sposobnosti zaista jesu najredovnije platiše. Koliko sam upoznata sa dosadašnjom situacijom, JP „Gradska stambena agencija“ do sada nije imalo problema sa naplatom potraživanja u slučaju tih poslovnih kategorija.

I Love Zrenjanin: Pasaži u centru grada nalaze se u veoma lošem stanju. Postoji li ideja o njihovom uređenju, kako bi konačno dobili izgled kakav zaslužuju?

Jovana Ljiljak : Na moju veliku žalost, situacija u slučaju zrenjaninskih pasaža je zaista alarmantna. Međutim, ono što predstavlja veliki problem jeste činjenica da JP „Gradska stambena agencija“ od ove godine nema sopstvene prihode, već se isključivo finansira iz gradskog budžeta. Tako će ovo preduzeće tokom 2013. godine raspolagati sa 82 miliona dinara iz budžeta grada Zrenjanina. Kada se od te svote odbiju sredstva namenjena za plate radnicima, za obnovu nekretnina, isplatu dobavljača, plaćanje računa i manje tekuće sanacije objekata, zaista malo novca ostaje za realizaciju nekih većih projekata. I pored toga, ja sam optimista, te uveliko razmišljam o mogućim rešenjima tog problema. Najlošija situacija je u pasažu kod Kafe picerije „Plus plus“ u čijem slučaju je i inspekcija stavila zabranu korišćenja. Prošle nedelje morali smo da postavimo obaveštenje o iseljenju stanara i poslodavaca iz tog pasaža. Na žalost, mi trenutno nemamo sredstva za bilo koje ozbiljnije radove, već moramo da potražimo pomoć od Grada ili potencijalnih donatora.

I Love Zrenjanin : Kada govorimo o stanju objekata u centru grada, nezaobilazno je pitanje o početku rekonstrukcije i sanacije kuće Filkovića u ulici Kralja Aleksandra I Karađorđevića br. 26. Do kada će oko te zgrade stajati zaštitna ograda?
 
Jovana Ljiljak: Postoje veliki planovi za početak radova na pomenutoj kući u centru grada. Uveliko prikupljam podatke za projektno-tehničku dokumentaciju i u narednom periodu bismo, u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture i uz finansijsku pomoć grada, pokrajine i republike trebali da napravimo prvi korak u rešavanju ovog krucijalnog problema. Opet, ponavljam da su sredstva najveći problem, pa se može reći da su nam zaista ruke „vezane“ po pitanju rešavanja ovog, ali i mnogih drugih problema u Zrenjaninu. Ipak se nadam da ćemo dobrom voljom i zajedničkim zalaganjem, a na zadovoljstvo svih građana Grada Zrenjanina, ove godine uspeti bar da započnemo realizaciju nekih značajnijih projekata.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh