I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Srebro u kosi i šarm pedesetih – Nikad nije kasno da postanete foto model

Rudar, drvoseča, biznismen…sve to i još mnogo toga je naš sugrađanin Jovan Popović, koji je postao foto model ni manje, ni više, nego u 52. godini!

Foto: Nikola Nastasić

Foto modelingom se žene i muškarci počinju baviti po pravilu u mlađim godinama, ali da uvek postoje izuzeci dokazuje i Jovan Popović.

PREDUZETNIK, ROKER, FOTO MODEL

Životni putevi su čudni. Jovan Popović je u mladosti bio gitarista i pevač perspektivnog rok sastava, godinama bio uspešan preduzetnik, zatim se okušao kao ugostitelj, a trenutno radi kao profesor tehnike i tehnologije u Osnovnoj školi „Jovan Cvijić“. Uporedo radi i kao profesionalni foto model.

Zanimljivo je da je u taj svet ušao sasvim slučajno.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– Moja priča je počela kada sam okačio jednu fotografiju, koju je uradio Jovan Njegović Drndak na svoj facebook profil, a gotovo istovremeno su mi se javila dva fotografa. Među njima je bila i Ananda Stefanovski iz Beograda i predložila da pustim bradu 2 – 3 nedelje i da onda uradimo seriju fotografija. Kada sam objavio njene fotografije na društvenim mrežama, počele su da pljušte ponude za fotografisanje sa svih strana. Bio sam totalno zatečen, ali sam svima odgovorio i bukvalno sa svima ostvario korektnu saradnju. Shvatio sam da je moje lice, lice starijeg gospodina, jako funkcionalno, pa sam tako i ostao u ovom svetu.

Foto: Mladen Belinovac

On dodaje da su njegove godine prednost u svetu foto modelinga.

– Čuo sam podatak da je oko 17.000 ljudi iz Srbije prijavljeno i čeka posao preko raznih agencija, koje rade stock fotografije. To su sve mlade osobe, a nas starijih ima svega nekoliko. Mnogo teže je naći starijeg gospodina za foto modeling i to je moja velika prednost. Nema čekanja na posao. Bukvalno radim svakog dana i ovaj posao me ispunjava. Za dva meseca, koliko se bavim ovim poslom, sarađivao sam sa 20 različitih fotografa, a snimanja su bila na 90 različitih lokacija. Svaki novi posao donosi novo uzbuđenje.

Fotografije: instagram/jovandpopovic

PODRŠKA DECE I PRIJATELJA

Uz podršku članova porodice i prijatelja, on je uspeo da savlada sve prepreke. Jovan ima ćerku Saru (24) i sina Strahinju (21). Sara ima još jedan ispit da završi master iz psihologije, a Strahinja studira dizajn u Beogradu.

– Oni su bili jako iznenađeni kada sam im rekao za moj novi posao, ali kada su shvatili o čemu se radi postali su moja najveća podrška. Podrška su mi i prijatelji, kao i moji učenici, koji sve redovno „lajkuju“, U početku je bilo čuđenja, zatim malo „peckanja“, posebno od društva sa fudbala, a sada svi „navijaju“ za mene – navodi Jovan.

Foto: Igor Markov

Ovaj foto model ističe da je za uspeh potrebno mnogo odricanja.

– Svi misle da je lako i da treba da napraviš dve fotografije kako bi napravio uspeh, ali je skroz drugačije. Modni svet je jako profesionalan i za uspeh je neophodna velika žrtva i odricanje. U svemu tome mi je pomoglo moje iskustvo koje sam stekao radeći kao menadžer – kaže on.

GENETIKA

Za opstanak u poslu kojim se bavi neophodan je i dobar fizički izgled, koji je često presudan parametar prilikom dobijanja angažmana. Tajna je, kako nam otkriva, u zdravom načinu života.

– Sigurno mi je od pomoći bila genetika, ali, redovno igram fudbal dva puta nedeljno i trudim se da se hranim zdravo – kaže Jovan.

Interesantno da je u mladosti imao ponude da se oproba kao maneken, ali ih je odbio.

– Tada su me zanimale druge stvari. Eto, posle 30 godina sam ipak na neki način ušao u svet modelinga.

Foto: Igor Markov

STRANI ČASOPIS I TV REKLAME

Jovan ističe da su senior modeli veoma traženi, ali da je kod nas malo starijih muškaraca, koji su voljni da se upuste u ovu avanturu, pa nema široku konkurenciju. Prodaja ovakvih fotografija namenjena je svetskom tržištu, gde su one veoma tražene.

– Nedavno sam potpisao ugovor sa jednom stranom agencijom i uskoro bi trebalo da u inostranstvu uradim fotografije za jedan svetski poznati časopis. Zbog ugovora ne smem da otkrivam detalje, ali čim sve bude završeno, vaš portal će prvi imati informacije. Takođe, imam ponude za snimanje TV reklama u Srbiji, što je potpuno novi izazov za mene. Već je trebalo da počne snimanje, ali je zbog lošeg vremena odloženo do daljnjeg.

Foto: Dejan Dunđerski

Jovan na kraju razgovora posebno ističe saradnju sa zrenjaninskim fotografima Jovanom Njegovićem Drndakom i Dejanom Dunđerskim, a posebno laska i saradnja sa Kristijanom Sekulićem iz Novog Sada i Beograđanima, Mišom Gajićem i Anandom Stefanovski, koji su u samom vrhu stock fotografije u Srbiji.

Detalje njegovog rada možete videti OVDE.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh