I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Josif Vajteršan, graditelj modernih vila u predratnom Zrenjaninu (Petrovgradu)

Josif Vajteršan (Weiterschan Josepf, 1878-1942) jedan je od najistaknutijih lokalnih graditelja i projektanata modernog pravca u arhitekturi čija su ostvarenja obeležila četvrtu deceniju 20. veka u Petrovgradu.

Njegovi projekti predstavljaju autorski izraz umerenog modernizma sa elementima ar dekoa. Gradio je kuće bogatim sugrađanima, pripadnicima srednjeg i višeg staleža. Najznačajnija ostvarenja nastaju u njegovom poznom životnom dobu, od 1937. do 1939. godine, kada je imao oko šezdeset godina.

Vajteršan je poznata nemačka familija iz Velikog Bečkereka koja je dala mnogo znamenitih i uglednih pojedinaca tokom 19. i u prvoj polovini 20. veka. Neki od njih su bili uspešni trgovci, zanatlije, industrijalci, lekari, advokati, a među njima je bilo i par graditeljia. Josif je rođen u Velikom Bečkereku 1878. godine u mnogočlanoj zemljoradničkoj porodici. Otac ga je, kao i njegovog mlađeg brata Jakoba, dao na školovanje u Budimpeštu gde su završili srednju zidarsku školu, a kasnije radili zajedno kao građevinski preduzimači.

Tehnički crtež u perspektivi jasan i precizan, prikazan u aksonometriji, pre ukazuje na ruku školovanog arhitekte nego na zidarskog majstora i otkriva kreativnu osobu velikog potencijala. Kao njegov vršnjak – zidarski majstor Janoš Panji, pripadao je siromašnijem sloju društva, te je za njega studiranje na fakultet tehničkih nauka u Budimpešti bio nedostižan cilj. Za razliku od Panjija, koji je do kraja profesionalne karijere projektovao u duhu arhitekture secesije, Josif je u poznim godinama života gradio u duhu moderne arhitekture. Janoš je prestao sa projektovanjem kad je ušao u šestu deceniju života, dok Josif tek tada stvario svoje najbolja dela.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi

PROJEKTI PORODIČNIH KUĆA U PETROVGRADU:

Porodična vila Josifa Vajteršana, 1935 – 38.

Kuća Veselina Gardinovačkog, 1937 – 38.

Vila Rozalije (Panji) Brining, 1938.

Kuća Aleksandra Antonijevića, 1938. (neizvedena)

Zgrada Petera Vajteršana, 1938 – 39. (srušena)

Vila Roberta Hojdeka, 1939.

Vila Rože (Panji) Brining 1938. (Izvor: Istorijski arhiv Zrenjanin)

Kuća Veselina Gardinovačkog 1937. i zgrada Petra Vajteršana 1938. (Izvor: Istorijski arhiv Zrenjanin)

Kuća porodice Antonijević 1938. i vila Roberta Hojdeka 1939. (Izvor: Istorijski arhiv Zrenjanin)

Izvor: Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin, autor: Bojan Kojičić, istoričar umetnosti

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh