I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Još jedan pokretni mamograf za Vojvođanke – do sada pregledane 1402 žene

Mamograf je tokom leta počeo da obilazi vojvođanska sela, a planirano je da obiđe ukupno 11 opština u Vojvodini.

U svetu na svaka tri minuta jedna žena oboli od raka dojke, a statistika kaže da u Srbiji svaka 12 žena oboli od raka dojke. Godišnje se u našoj zemlji registruje 4600 novoobolelih, a umre 1600 žena.

Na organizovan skrining mamografijom, koji se godinama sprovodi kod žena starosti od 50 do 69 godina, još uvek se vrlo malo njih odaziva, pa se zdravstvenim ustanovama javljaju uglavnom tek kad tumor uznapreduje.

Zbog nedostupnosti mamografije, prevashodno u vojvođanskim ruralnim područjima, Pokrajinska vlada je izdvojila 25 miliona dinara i ove godine kupila prvi pokretni pokretni mamograf. Cilj projekta je bio da se najpre ženama u seoskim sredinama omogući besplatno snimanje pokretnim mamografom, bez uputa i bez zdravstvene knjižice. Mamograf je tokom leta počeo da obilazi vojvođanska sela, a planirano je da obiđe ukupno 11 opština u Vojvodini. Kampanju „Prva mamografija“ prati slogan „Bori se kao žena“.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
Fordomanija

– Za tri meseca u tri opštine pregledane su 1402 žene, a njih 75% izjavilo je da su prvi put bile na mamografiji. Nažalost, kod 10 žena potvrđen je karcinom dojke i kod njih je već započeto lečenje, kažu u Pokrajinskoj vladi.

Zbog toga je Pokrajinska vlada za sledeću godinu predvidela kupovinu još jednog pokretnog mamografa, s ciljem da se što većem broju žena koje imaju preko 40 godina omogući ovaj važan dijagnostički pregled.

Foto: Pokrajinska Vlada

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh