I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

JKSP Ekos Žitište: Problem sa zamuljenim kanalom biće rešen uskoro

Poslednjih dana društvenim mrežama kruži snimak kanala u Žitištu u Železničkoj ulici. Na snimku se može videti da je kanal pun mulja. Tvorac snimka, Nevena Marinković, tvrdi da se u kanalu preko puta njene, ali i komšijskih kuća, godinama talože fekalije iz obližnjih septičkih jama, zbog čega se čak i zimi osećaju neprijatni mirisi. Pre šest godina podneta je i peticija u kojoj su stanari ulice tražili da se problem reši. Na terenu je bila inspekcija, ali do danas ništa nije urađeno. U JKSP Ekos iz Žitišta kažu da će problem biti rešen u narednih mesec-dva, kada kuće budu priključene na kanalizaciju.

Još pre šest godina deo stanovnika Žitišta ukazivao je nadležnima na problem koji imaju sa kanalom u kojem se talože fekalije.

PerSu marketi

„Februara 2015. godine smo pisali peticiju. Cela ulica je potpisala, čak i oni koji tu ispuštaju fekalije. I tada je bilo reči da će se problem rešiti. Inspekcija je izašla na teren, rekla da cevi moraju da se sklone i da to ne sme tako da se radi. Šta su uradile neke komšije? Samo su spustile cevi u vodu da se ne vide. Godinama se to taložilo i sad imamo tu sliku koju imamo. Šest godina se ništa ne dešava i ne rešava. Pre nekoliko meseci sam snimila i kamion EKOS-a kako ispušta fekalije pored puta. Prvo jednom, pa posle dve nedelje još jednom. Moja kuća je preko puta kanala i vidim kad kamion prolazi. Posle tog drugog puta kada sam ih snimila, prestali su to da rade“, kaže Nevena Marinković iz Žitišta.

Kanal je pun mulja od fekalija, neprijatni mirisi se osete i zimi i leti

„Juče sam šetala ulicom i videla komšiju kako prazni septičku jamu kroz crevo koje je provukao iz dvorišta, preko puta do kanala. Meni je to strašno. Prišla sam i pitala ga da li je to lepo i da li sme da se radi, a on mi je odgovorio da se ne mešam i da će me proterati. Tražio je da obrišem snimak koji sam napravila. Ja sam mu rekla da je snimak već prosleđen nadležnima i da ga neću obrisati. I moja septička je puna, pa ne ispuštam fekalije u kanal, nego je tata napravio prelivnu jamu. U kanalu ima puno mulja, to se oseća i sad zimi, a možete da zamislite šta je tu leti. Uz to, ima i jako mnogo komaraca. Moju mamu je prošle godine ujeo jedan i ona je završila u ambulanti. Morali su da joj daju nešto da se mesto ujeda smiri“, dodaje naša sagovornica.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Ova stanovnica Žitišta kaže da ovoga puta neće odustati, dok se problem ne reši.

„Kontaktirala sam i republičku inspekciju, a oni su me uputili na inspekciju u Žitištu. Njima se sada nisam obraćala, jer pre nekoliko godina problem nije rešen. Danas sam se čula sa kancelarijom predsednika Vučića. Rekli su mi da pošaljem pismeno šta je problem, tako da će i pismo i fotografije koje dokazuju to što govorim biti prosleđene u predsedništvo. Pa ćemo da vidimo šta će da urade i kada će problem biti rešen“, kaže Marinković.

Za mesec-dva očekuje se da naselje bude priključeno na kanalizaciju, pa više neće biti problema

U JKSP Ekos kažu da su upoznati sa problemom i da će on biti rešen uskoro.

„Problem je što su tu septičke jame i kada imamo ovako vreme podignu se podzemne vode, a sa njima i sadržaj u jamama i to nadođe. To je najniži kraj u Žitištu. Ove godine treba da proradi kanalizacija u Žitištu, pa će taj problem biti rešen. Za nekih mesec-dva, čim krene lepo vreme. Svima je u interesu da se kuće priključe što pre na kanalizaciju. Ovaj kraj će među prvima biti priključen na kanalizaciju. Inače, taj kanal nije ucrtan u kanalsku mrežu. On je tu od kad naselje postoji, ali nije deo kanalskog sistema. Mora da se radi katastar kanala. Mi održavamo kanale, kosimo travu. Sledeće nedelje je predviđeno da očistimo taj kanal koliko možemo. Odradićemo taj deo koji je kritičan o našem trošku. Za nedelju dana će to biti očišćeno“, kaže Radojica Ivančević, direktor JKSP Ekos Žitište.

„Kamion koji je snimljen pre nekoliko meseci je tu bio na probi. Tu je ispustio vodu. Pumpa je na kamionu popravljana, pa je morala da bude isprobana. I kada je ispuštao vodu neko ga je slikao. Naši kamioni ne prazne sadržaj iz septičkih jama pored puta“, tvrdi za kraj naš sagovornik.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh