I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Vesti Mesne zajednice

Jezici srca u selu Belo Blato

Međunarodni dan maternjeg jezika tradicionalno je obeležen i ove godine u selu Belo Blato poznatom po upotrebi nekoliko različitih jezika. Kroz učenje i druženje, mladi već u osnovnoj školi stiču znanje najmanje dva jezika kojima se kasnije svakodevno služe.

belo-blato
– Svi beloblatski jezici su naše zajedničko bogatstvo, naše nasleđe i  bitan činilac ovog nadrealnog specifikuma beloblatske sredine. Govor nam je toliko neobičan da se slušaocu sa strane čini kao da je u nekoj drugoj vremenskoj i prostornoj dimenziji, a ne u Srbiji, u Banatu. I svi se razumemo, jer  tako hoćemo, tako smo vaspitani, tako su nas naučili naši stari. Nebitno je na kom jeziku kreće priča, da li je to na slovačkom, mađarskom, srpskom, bugarskom, romskom, eventualno arhaičnom nemačkom ili možda čak i na nekom od novijih jezika – italijanskom, bošnjačkom, poručili su iz Osnovne škole „Bratstvo i jedinstvo“.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh