I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Krajišnik dobija veštačko jezero za sportski ribolov

Decenijama su se stanovnici Krajišnika nadali da bi i u njihovom selu mogao da se napravi jedan kutak sa vodom. Ovo je jedino mesto u opštini Sečanj koje ne izlazi ni na jednu reku, niti ima kanalsku mrežu ili ribnjak. Zahvaljujući projektu koji je prošle godine prihvatio Pokrajinski sekretarijat za energetiku, Krajišnik bi u narednih nekoliko meseci mogao da dobije veštačko jezero za sportski ribolov.

Na kraju sela, na mestu koje je bilo zaraslo u šipražje i drugo rastinje, danas se nalazi uređen prostor za veštačko jezero za sportski ribolov.

„Opština Sečanj je prošle godine konkurisala kod Pokrajinskog sekretarijata za energetiku. Dobili smo 3 miliona 400 hiljada dinara za potrebe rekultivacije starih kopova. Taj posao je završen u januaru ove godine. Znači glavni finansijer projekta izgradnje veštačkog jezera za sportski ribolov je ustvari pokrajinska vlada. Opština je to pomogla onoliko koliko je mogla“, kaže Predrag Rađenović, predsednik opštine Sečanj.

PerSu marketi

Jezero za sportski ribolov prostiraće se na površini od oko pet hektara

Posao je podrazumevao raščišćavanje terena, izgradnju nasipa, bušenje bunara, punjenje jezera…

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

„Krajišnik je jedino selo u opštini Sečanj koje nema reku ili neki vid vodenog ekosistema. Nalazi se na 10-15 kilometara i od Begeja i od Tamiša. Tuda nikad ni DTD nije prošao. Ja sam stanovnik Krajišnika i sportski ribolovac i naša želja je bila da napravimo jedan revir. Posle dugog niza godina dočekasmo i to. Sad se samo malo brinemo da to bude sve kako treba. Pod vodom bi trebalo da bude 4 hektara i 73 ara, a cela površina jezera i staza oko njega je nešto više od 5 hektara. Projekat je zamišljen tako da tu funkcioniše udruženje koje postoji na nivou sela. Da ljudi mogu da se okupe i da im to bude mesto za uživanje“, objašnjava naš sagovornik.

Veštačko jezero je do pola napunjeno vodom iz bunara

Gotovo da nema dana da neko od meštana ne ode do mesta gde bi uskoro trebalo da bude formirano jezero za sportski ribolov. Neko iz znatiželje da bi video dokle se stiglo sa punjenjem jezera, a neko da bi prošetao nasipom koji je izgrađen.

„Jezero za sportski ribolov se puni vodom iz bunara koji su tu bušeni, jer su daleko od sela i Tamiš i Begej da bi voda mogla iz tih reka da se uzima. Prema projektu plan je da se jezero napuni za 4 do 5 meseci. Punjenje je počelo u drugoj polovini jula, tako da se očekuje da sve bude završeno za dva do dva i po meseca. Ako bude kiše, onda i ranije“, objašnjava Rađenović.

U jezero je nedavno ubačena i određena količina ribe koja treba da se pobrine za trsku i drugo rastinje u jezeru. Zaljubljenike u prirodu raduje i činjenica da su na ovom prostoru sada stanište našle i brojne vrste ptica. Čak i one koje u Krajišniku nikada nisu bile nastanjene.

Ukoliko sve bude po planu, od sledeće godine će u Krajišnik svraćati sve više biologa, ribolovaca, fotografa, turista i ljubitelja prirode.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh