I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Jednostavno, a kreativno – salvetom do prelepih uskršnjih jaja

Jedan od načina obeležavanja najradosnijeg hrišćanskog praznika, rođenja Isusa Hrista jeste farbanje i ukrašavanje uskršnjih jaja.

Mnoge domaćice se već danima unapred marljivo pripremaju, da koristeći vekovne „tajne“ naših baka ili pak bojice iz prodavnice, na što raznovrsan način ofarbaju i ukrase uskršnje jaje.

Tragajući za što jednostavnijim, ali kreativnim načinom farbanja uskršnjih jaja, Zrenjaninka Marija Milanović je putem interneta naišla na metodu „dekupaža“, tj.salveta tehnikom.

I Taxi Zrenjanin

-Jaja kuvam tako što u vodu dodam 1dl sirćeta, i kada se jaja skuvaju, tvrdom stranom sunđera ih pažljivo istrljam da bi dobili belu boju, koja je veoma bitna za rad sa salvetama. Nakon toga odaberem salvetu i štampani sloj lepim belančetom na ohlađeno jaje. Pored „običnih“, ukrašavam i drvena jaja, i to belom akrilnom bojom, lepkom i salvetom – istakla je ona.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Marija  na kraju dodaje da ideje i mašte ima na pretek, a da je najzanimljiviji deo ukrašavanja jeste taj, kada vam pomažu vaša deca.

Dekupaž – salveta tehnika  je tehnika koja je u Evropu stigla iz Kine u 12. veku. Kinezi su je doveli do savršenstva i uz pomoć nje su dekorisali drvene predmete,  lampione itd. U 20. veku – čak osam vekova kasnije – su Francuzi odlučili da ovoj tehnici daju i ime ‘decouper’ koja u prevodu znači “ iseći, izrezati“. Dekupaž tehnika pruža bezbroj interesantnih mogućnosti za ukrašavanje predmeta od drveta, stakla, kartona, porcelana, a savršena je za oživljavanje starog nameštaja i recikliranje ambalaže. Sama tehnika rada sastoji se u isecanju i aranžiranju delova dekupaž papira, salveta i njegovom lepljenju na obojenu ili drugačije pripremljenu površinu, kao i lakiranju.

Piše: Tivadar Borbelj

 

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh