I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Univer export
  • Kuća zdravlja
Vesti Zrenjanin

Lepa Arambašić: Ženska odbornička mreža se zalaže za jednaka prava za sve

Ženska odbornička mreža (ŽOM) Skupštine grada Zrenjanina je neformalna grupa i čine je sve odbornice, nezavisno od političke opcije kojoj one pripadaju.

Odbornička mreža je osnovana pre tri godine, a sadašnji saziv je formiran novembra 2016. godine.

Koordinatorka Ženske odborničke mreže, Lepa Arambašić, kaže za naš portal da unutar ove grupe postoji velika ženska solidarnost i da nema mesta za političke i drugi različitosti, jer su sve članice vođene zajedničkim ciljevima.

PerSu marketi

-Ženska odbornička mreža se zalaže za jednaka prava za sve. Osnovni ciljevi našeg delovanja jesu poštovanje čoveka, njegovog dostojanstva, i borba za bolji položaj žena u našem društvu. Aktivno se zalažemo  za suzbijanje nasilja nad ženama, vršnjačkog nasilja, za socijalnu sigurnost i bezbednost, kao i za zdravlje, obrazovanje i ekonomsko osnaživanje žena – ističe Arambašić.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Odbornice se svakodnevno trude da svojim radom i primerom podstaknu žene da u što većem broju učestvuju u javnom i političkom životu naše sredine, da šire svest o ženskoj solidarnosti i da afirmišu rodnu ravnopravnost i jednakost.

Ženska odbornička mreža ima nesebičnu podršku lokalne samouprave i Srednjobanatskog upravnog okruga, kao i Skupštine i Vlade AP Vojvodine. Mreža vrlo dobro sarađuje i sa Savetom za ravnopravnost polova i Radnom grupom za suzbijanje nasilja na teritoriji grada Zrenjanina.

AKTIVNOSTI KOJE SU OBELEŽILE PRETHODNIH NEKOLIKO MESECI

Kako bi mlade upoznale sa načinom rada Skupštine grada Zrenjanina, članice odborničke mreže su na jednoj od sednica Skupštine ugostile učenike, članove Đačkog parlamenta Zrenjaninske gimnazije.

Povodom obeležavanja globalne kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, predstavnice Radne grupe za prevenciju i sprečavanje nasilja, Ženske odborničke mreže i Saveta za rodnu ravnopravnost grada Zrenjanina zajedno su na Malom mostu, simboličnim bacanjem narandžastih gerbera u jezero, podsetile javnost na sve žene žrtve nasilja.

Pored toga, organizovale su i niz humanitarnih akcija, u okviru kojih su – zahvaljujući sponzorima i privrednicima – paketićima obradovale mališane vrtića u Elemiru, Dečije odeljenje pedijatrije Opšte bolnice „Đorđe Joanović“ i štićenike Dnevnog centra za decu i omladinu sa invaliditetom „Alternativa“.

Početkom 2018. godine su, zajedno sa Zavodom za javno zdravlje i Kulturnim centrom Zrenjanina, organizovali tribinu na temu „Vakcinacija dece i uzroci epidemije malih boginja”, a nedavno su učestvovale i u obeležavanju Svetskog dana dece obolele od raka.

PLANOVI ŽENSKE ODBORNIČKE MREŽE ZA NAREDNI PERIOD

– Članice Ženske odborničke mreže (ŽOM) zalagaće se i u narednom periodu za jednaka prava za sve i za podizanje svesti sugrađana o rodnoj ravnopravnosti. Pored humanitarnih akcija, odbornice će u dogovoru sa gradonačelnikom i predstavnicima lokalne samouprave, još jednom ugostiti učenike srednjih škola, kojima će pokazati rad izvršne vlasti na nivou grada Zrenjanina, navela je Arambašić.

Piše: Tivadar Borbelj

Foto: zrenjanin.rs, Lepa Arambašić, T.B.

 

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh