I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Jedan od pet miliona: „Naše živote uzela je pod svoje opasna i uzurpatorska vlast”

Svi govornici su pozvali okupljene protestante da 13. aprila dođu u Beograd na veliki zajednički protest svih gradova.

Deseti protest pod nazivom „Jedan od pet miliona”, održan je danas od 18 časova u Zrenjaninu. Poslednji put pred veliki protest u Beogradu, Zrenjaninci su protestnom šetnjom izrazili nezadovoljstvo aktuelnom vlašću, a ovog puta govornici su bili Čedomir Čupić, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu, Ljupka Mihajlovska, narodna poslanica i Stefan Simić, student.

– Nažalost, našu zemlju je uzurpirao jedan samovoljni čovek, Aleksandar Vučić. Zato ste s pravom izašli na ulice da nenasilnom borbom to uzurpatorsko zlo sklonimo i uspostavimo vladavinu prava kao prvi primarni uslov demokratije. Da bi to osigurali, potrebni su nam dobri zakoni i još odgovornije institucije koje će u okviru zakonskog funkicionisanja u budućnosti onemogućiti uzurpaciju od bilo koga. Ovo nije bitka da se smeni jedna vlast, jedna partija, a da dođe nova, nego priprema da imamo normalan politički život – obratio se protestantima Čedomir Čupić.

I Taxi Zrenjanin
cedomir cupic

Čedomir Čupić

On smatra i da bi u Srbiji trebalo da bude uvedeno obavezno glasanje po uzoru na Grčku koja je kolevka demokratije.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

– Naše živote uzela je pod svoje opasna uzurpatorska vlast koja ne preza od upotrebe svih sredstava da bi se održala i sebi korist prigrabila. Aleksandar Vučić je imao šansu da podnese ostavku jer je izašao iz svojih ustavnih ovlašćenja. On je premijer, svi ministri su u njegovoj funkciji, zakonodavno telo… To je spoj despota, tiranina i diktatora. Neka budući zapamte da se sada ovde uz pomoć građana uspostavlja sistem koji neće ni njima pružiti šansu da se od njega odvoje i upuste u hajdučiju. Ovaj protest je čas demokratije za sve buduće partije i lidere koji budu konkurisali za važne državne i društvene poslove – dodao je Čupić.

Ljupka Mihajlovska rekla je da je promena izbornog sistema rešenje za problem „preletača”, jer bi na taj način građani na izborima mogli da glasaju za ličnosti i niko ne bi mogao da se krije iza drugog.

– Sve je politika. Ako nećete da se bavite politikom i kažete da imate svoj mikro svet u kojem ćete se zatvoriti i biće vam dobro – neće vam biti dobro. U školi vašoj deci će predavati neka Barbara, kod lekara ćete morati da dajete mito, rušiće vam ulicu, sve je to politika i zato moramo da se uključimo u politiku – kazala je Mihajlovska.

Ljupka Mihajlovska i Stefan Simić

Stefan Simić, student Fakulteta političkih nauka u Beogradu, koji je bio uhapšen nakon protesta održanog ispred Predsedništva Srbije, rekao je da se ljudi na protestima bore i za one koji ne smeju da izađu i pridruže se.

– U Beogradu smo danas imali, kako je to predstavljeno, „veliki incident”. Jedan odbornik gradske skupštine je želeo da zatraži sastanak sa večitim zamenikom gradonačelnika, Goranom Vesićem. Šta je on uradio? On je sve žene koje rade u gradskoj skupštini isterao na ulaz da one brane skupštinu. Podsetio bih ga samo da je to još jedino Hiler radio, jedino se Hitler branio ženom i decom, niko drugi – rekao je Simić.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh