I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Jedan broj obrazovnih profila neće biti otvoren u sledećoj školskoj godini

„Naš grad ima budućnost“, kaže na početku razgovora za portal I love Zrenjanin Snežana Oluški Vlačić, načelnica Školske uprave za Banat. Jedan od povoda za razgovor bila je i najava svečanosti dodele kovanica đacima generacije ovdašnjih škola, koju će pod pokroviteljstvom nadležnog ministarstva, u septembru organizovati Školska uprava.

Iako je letnji raspust u toku, osvrnuli smo se na nedavni upis „malih“ maturanata u osam srednjih škola, koliko ih je na raspolaganju u našem gradu.

– Nakon dva upisna kruga, svi učenici koji su izašli na završni ispit, su upisani. Završni ispit je polagalo 1509 učenika sa teritorije srednjeg Banata. Osmoro učenika je upisano bez popunjavanja liste želja (petoro njih sa IOP2 i troje preko lekarske komisije), u prvom upisnom krugu je upisano 1495 učenika, a šestoro njih je upisano u drugom krugu – kaže naša sagovornica.

– Medicinska i Tehnička škola popunile su sva mesta još u prvom upisnom krugu. U zrenjaninskim srednjim školama je ostalo oko 150 nepopunjenih mesta. Neka od njih će se popuniti tokom trećeg upisnog kruga u avgustu, ali veći broj neće, što znači da izvestan broj obrazovnih profila neće biti otvoren u sledećoj školskoj godini – dodaje načelnica Školske uprave za Banat.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
I Taxi Zrenjanin

Našim mladim sugrađanima najzanimljiviji su bili sledeći obrazovni profili:
Najatraktivnija zanimanja (broj lista sa 1. željom/ broj mesta po konkursu)

1.Tehničar drumskog saobraćaja, Tehnička škola 113/60
2. Vozač motornih vozila, Tehnička škola 55/30
3. Elektrotehničar informacionih tehnologija, EGTŠ „Nikola Tesla“ 51/30
4. Ekonomski tehničar, ETŠ „Jovan Trajković 47/30
5. Rukovalac postrojenjima za dobijanje nafte i gasa, Tehnička škola 46/30

Ako ovu listu uporedimo sa spiskom od pet obrazovnih profila za koje je trebalo imati najviše bodova, videćemo da se za najpopularnija zanimanja ne odlučuju oni koji su postigli najviše rezultate u osnovnoj školi i na maloj maturi. Tradicionalno, zrenjaninski najbolji đaci odlaze u Medicinsku školu, ETGŠ Nikola Tesla i Zrenjaninsku gimnaziju, što pokazuju i rezultati.

Zanimanja za koje je trebalo najviše bodova:
1. Farmaceutski tehničar, Medicinska škola 83,08 bodova
2. Medicinska sestra, tehničar, Medicinska škola 82,97 bodova
3. Elektrotehničar informacionih tehnologija, EGTŠ „Nikola Tesla“ 82,76 bodova
4. Opšti tip, Zrenjaninska gimnazija 79,94 boda
5. Društveno-jezički smer, Zrenjaninska gimnazija 77,06 bodova

Đaci zrenjaninskih škola i osnovnih i srednjih postigli su brojne uspehe na različitim takmičenjima. Neke ovdašnje škole bile su domaćini republičkih takmičenja.

– Zrenjaninske škole su oduvek mogle da se pohvale dobrim rezultatima rada učenika, ali i nastavnika. Naše škole su tradicionalno dobri domaćini opštinskih, regionalnih i republičkih takmičenja, a ponos je biti Zrenjaninac znajući da je 267 učenika osvojilo nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Uvek je dirljivo videti svu tu mladost na jednom mestu, duboko svesni činjenice da će uručivanje priznanja trajati minut-dva, sledi aplauz i to je to… A prethodilo je mnogo školskih časova, sati učenja, odricanja…i mnogo podrške…od strane roditelja, motivisanog i vrednog nastavnika, direktora škole… i jasno je da naš grad ima budućnost – ističe Snežana Oluški Vlačić.

Kada budu prošli godišnji odmori i počne nova školska godina, uslediće i određene novine.

-Krajem avgusta očekuje nas polaganje završnih ispita u avgustovskom roku, a zatim i treći upisni krug. Na početku nove školske godine dočekaće nas novi koncept nastave u prvim i petim razredima, i gimnazijama. U septembru Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja tradicionalno nagrađuje učenike generacije kovanicama, te će na svečanoj dodeli u Kulturnom centru, u organizaciji Školske uprave za Banat, pored nagrađenih učenika, ponosnih roditelja, nastavnika i direktora, biti prisutni i načelnici okruga (Srednjobanatskog, Severnobanatskog i Južnobanatskog), kao i gradonačelnici i predsednici opština, njih 19. Ovo je simboličan način da poručimo učenicima da njihov uspeh nije nešto što je bilo aktuelno samo u junu, na kraju školske godine, već je on zapravo polazište, u novoj školskoj godini, za nove uspehe- naglasila je načelnica Školske uprave na kraju razgovora.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh