I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Gimnazijalke održale javni čas o književnicama srpske avangarde

U Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“ nedavno je održan javni čas o književnicama srpske avangarde. Čas su održale učenice III2 Zrenjaninske gimnazije – Teodora Šiklošić, Milica Stanković, Gordana Stojanović i Svasja Polaček.

Cilj ovog javnog časa je bio da se istakne značaj i podigne svest o ženskim piscima koje su nepravedno zapostavljene u srpskoj književnosti. Javni čas je održan na inicijativu profesorke srpskog jezika i književnosti, dr Natalije Ludoški.

Učenice su nas podsetile na vrednosti koje su žene spisateljice stvarale i budućim generacijama ostavile:

I Taxi Zrenjanin

Draga Gavrilović rođena je u Srpskoj Crnji 14.3.1854. godine. Bila je srpska spisateljica, pedagog, pripovedačica i prva žena romansijerka. Takođe, bila je prevodilac sa nemačkog i mađarskog jezika. Njen roman „Devojački roman“ prvi je ženski roman u srpskoj književnosti. Sem proze, pisala je i poeziju. Prvu pesmu napisala je o Đuri Jakšiću i objavila u časopisu „Javor“. Bila je učiteljica. Zagovarala je feminističke i humanističke stavove, a kroz svoja dela i ženske likove govorila o položaju žena.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Milica Janković rođena je 23.11.1881. godine u Požarevcu. Bila je učiteljica, spisateljica i slikarka. Znala je ruski i francuski jezik i prevodila je sa ruskog. Pisala je pesme u stihu i prozi, pripovetke za odrasle, omladinu i decu, romane, putopise, skice, književne i umetničke prikaze.

Jelena Dimitrijević rođena je 27.3.1862. godine u Kruševcu. Bila je književnica, putopisac, dobrotvorka i svetska putnica. Bila je jedna od članica „Kola srpskih sestara“. Napisala je prvo žensko prozno delo „Pisma iz Niša o haremima“. Govorila je srpski, grčki, turski, ruski, nemački, engleski, francuski i italijanski. Jedan od najpoznatijih putopisa su „Sedam mora i tri okeana“ i „Pisma iz Indije“, u kojem je odlomak posvetila susretu s Rabindranatom Tagorom.

Anica Savić-Rebac rođena je 4.10.1892. godine u Novom Sadu. Bila je književnica, istoričarka filozofije, prevodilac, proučavala je helensku kulturu i radila kao profesorka Univerziteta u Beogradu. Jedno od značajnih dela su studije o „Luči mikrokozmi“ Petra Petrovića Njegoša i „Antička estetika i nauka o književnosti“.

Milena Pavlović-Barili rođena je 5.11.1909. u Požarevcu. Bila je poznata slikarka, ali i književnica, sarađivala je sa časopisom „Vog“. Ona je jedini afirmisani predstavnik nadrealizma u srpskom slikarstvu. Najviše je pisala poeziju i to na španskom, italijanskom, francuskom i srpskom.Objavila je tekst „Milenini nervi“. Objavljena je njena zbirka pesama „Poezija“ 1998. godine.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh