I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Arheolozi nisu pronašli grobnicu kapetana Janče Mihajlovića

U periodu od 27. septembra do 23. oktobra prošle godine, na lokalitetu „Jančina humka“ kod Perleza vršena su zaštitna arheološka iskopavanja u kojima je kao član stručnog tima učestvovao arheolog – konzervator Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin, Dejan Žigić. Iskopavanje je organizovao Narodni muzej u Zrenjaninu, a njima je rukovodio arheolog-kustos Aleksandar Šalomon.

– Cilј istraživanja je bio pronalaženje grobnice i skeletnih ostataka kapetana Janče Mihajlovića i njegovih 300 saboraca, koji su tu sahranjeni posle čuvene bitke sa mađarskom milicijom u bitci kod Perleza 1848. godine, međutim, postojanje bilo kakvih tragova grupnog ili pojedinačnog sahranjivanja nije potvrđeno skeletnim ostacima ili drugim predmetima, navode u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.

Ipak, otkriveni su fragmenti keramičkih predmeta iz perioda neolita, eneolita, halštata i antike, što nije slučajno, pošto se humka nalazi u neposrednoj blizini potesa, stručnoj javnosti poznatog kao lokalitet Batka, gde su tokom 70-tih i 80-tih godina vršena iskopavanja velikog obima.

I Taxi Zrenjanin

Izvor: zrenjaninheritage.com

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
Slot Club Kentucky
Halo Taxi Zrenjanin
Diksi Picerija
  • Divider

  • Divider
Na vrh