I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Izvesna izrada projekta o temeljnoj obnovi Pinove vile (VIDEO)

Sudeći po informacijama koje su se u javnosti pojavile u sedmici za nama, postoje izgledi da Pinova vila neće biti prepuštena daljem propadanju. Prema saznanjima portala I love Zrenjanin, postoji želja i namera lokalne samouprave da ovaj objekat bude temeljno obnovljen, nakon što bude završen proces restitucije.

Pre nekoliko dana arhitekte i istoričari umetnosti Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin, utvrdili su stanje u kome se ovaj simbol Zrenjanina trenutno nalazi. Iako deluje prilično oronulo i devastirano, u Zavodu kažu da se vila ne nalazi u toliko lošem stanju koliko se na osnovu njene spoljašnjosti može pretpostaviti.

Pinova vila danas, Foto: I love Zrenjanin

Pinova vila danas, Foto: I love Zrenjanin

Ova institucija je još 2005. godine izradila projekat za obnovu fasade Pinove vile, koji bi trebalo revidirati, ali je sada potrebno uraditi projekat za kompletnu obnovu koja podrazumeva uvođenje vode, struje, sistema za grejanje kako bi zgrada u budućnosti postala koristan i funkcionalan prostor.

I Taxi Zrenjanin

– Krov i zidovi su u boljem stanju nego što smo mislili. Oko tridesetak posto građe je potrebno promeniti, crepove svakako. Sve instalacije su iščupane, pokradene i moraju se postaviti nove. Obradovala nas je ideja i inicijativa gradonačelnika Čedomira Janjića, jer je ovaj objekat od izuzetne važnosti. Počećemo da radimo na projektu, a kada bude završen, tek tada ćemo imati sliku koliko je sredstava potrebno za obnovu ovog lepog objekta, kaže za portal I love Zrenjanin Milan Kovačević, direktor Zavoda za zaštitu spomenika Zrenjanin.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Lokalna samouprava se nije oglašavala u javnosti po ovom pitanju, te nije poznato ni kakva bi bila eventualna namena obnovljene vile. Sigurno je, međutim, da bi ovaj potez naišao na odobravanje velikog broja Zrenjaninaca.

Pinova vila, koja se zahvaljujući gruboj urbanističkoj intervenciji danas nalazi tik uz magistralu, sagađena je 1894. godine u vreme najživlje i najznačajnije graditeljske aktivnosti u Velikom Bečkereku. Podigao ju je Leon Štegervald a dve godine potom kupio Ferenc Danijel u čijem je vlasništvu bila do 1919. godine. Paja Pin, geometar po struci, postao je 1928. godine njen šesti po redu vlasnik. Iako je vila od 1943. kada su Nemci iselili Pinove promenila još sijaset stanara, ostala je upamćena kao njihovo vlasništvo (Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin)

Pinova vila 1938. godine, foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin

Pinova vila 1938. godine, foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin

PINOVA VILA DANAS – SNIMAK IZ VAZDUHA:

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh