I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Najnovije vesti

Izvedena predstava o vršnjačkom nasilju „Zato što te se plašim“

Oko 1000 učenika srednjih škola danas je pogledalo interaktivnu predstavu „Zato što te se plašim“ na temu vršnjačkog nasilja.

Cilj ove interaktivne predstave jeste podizanje svesti kod dece o sve učestalijoj pojavi nasilja u adolescentskom dobu i otvoreno ukazivanje na posledice koje proizilaze iz nasilnih situacija. 

Predstavu je organizovalo Odeljenje za društvene delatnosti Gradske uprave Zrenjanin.

zato-sto-te-se-plasim

I Taxi Zrenjanin

-Prioritet Gradske uprave jesu zaštita od nasilja i bezbedan rast i razvoj dece i učenika kroz ovakve i slične aktivnosti. Predstava je izuzetno zanimljiva jer je njen prvi deo pozorišni, dok drugi predstavlja interakciju dece i psihologa, da bi se na kraju glumci ponovo pojavili na sceni i izveli ostatak predstave. Sigurna sam da ćemo na ovaj način uspeti učenike da podstaknemo da eventualne konflikte rešavaju bez nasilja, rekla je načelnica tog odeljenja, Olivera Lisica.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Glumačku ekipu čine Ivan Jevtović, Milena Nikolić i Dejan Jajčanin, a u interaktivnom delu uključuje se poznati srpski psiholog profesor dr Žarko Trebješanin.

– Radi se o jednom veoma kreativnom i zanimljivom projektu. Mi smo dobili jednu dijalog listu od mlade dramske spisateljice Dunje Petrović, na osnovu koje smo pripremili predstavu. Radionično smo radili u smislu da smo imali slobodu da u uvodnom i zaključnom delu damo i naše mišljenje. Napravili smo predstavu od tri dela, prvi traje 45 minuta, sledi profesorov komentar i u trećem se vraćamo na interakciju gde učenici imaju priliku da sami odaberu neki deo predstave i da nam daju instrukcije kako da reagujemo, istakao je Jevtović dodajući da je taj momenat najvažniji za profesora Trebješanina koji ima priliku da na licu mesta sagleda kako deca danas reaguju.

zato-sto-te-se-plasim1

Zbog fleksibilnosti u predstavi i nepredvidivih reakcija učenika, predstava je svaki put drugačija.

– empatija je možda najbolja odbrana od nasilja. Mi možemo danas u svaku školu da uvedemo i policajce i obezbeđenje, detektore za metal, ali ako deca dolaze bez empatije i sa stereotipima, predrasudama, onda je sigurno da će biti nasilja. Mislim da je najveći i najdublji problem vršnjačkog nasilja porodica koja je povezana sa društvom, ali osim toga mislim da i mediji dosta doprinose lošoj situaciji. Danas, više nego na početku ovog projekta, mislim da ovaj tip predstava može mnogo da utiče na decu. Deca na sceni vide uživo nasilje, ja im posletoga tumačim sve to, govorim o korenima i oblicima nasilja i kako može da se napravi prevencija nasilja, rekao je profesor dr Žarko Trebješanin neposredno pred početak predstave.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh