I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Univer export
  • Kuća zdravlja
Vesti Zrenjanin

Izložen Appleov računar sa potpisom Stevea Jobsa

U Narodnom muzeju Zrenjanin svečano je otvorena zanimljiva izložba starih računara „Apple kroz vekove“. 

Dugogodišnji radnik i saradnik ove najveće IT kompanije na svetu kao i vlasnik ovlaštenog trening centra „Crossover“ iz Beograda, ujedno je i kolekcionar Appleovih računara tako da je većina postavke iz lične zbirke Miodraga Popovića.

Fordomanija

Prvi posetioci iz EGŠ „Nikola Tesla“ sa zanimanjem su pratili svaku reč vlasnika zbirke

  – Zbirka obuhvata 23 različita modela računara počevši od 1978. pa zaključno sa 2010. godinom kada je napravljen prvi IPAD. Posetioci mogu da vide i prate dramatičan razvoj tehnologije koji je Apple napravio u tom periodu – kaže Popović.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

 Apple računari iz 1978.

Posebnu pažnju privukao je model iz 1982. godine prvi računar sa grafičkim interfejsom ne samo zbog svojih tehničkih karakteristika koje su u to doba kao i danas bile za nekoliko koraka ispred konkurencije već i zbog skupa potpisa na poleđini ekrana. – Na plastici iza ekrana potpisali su se svi učesnici jedne žurke iz 1982. godine među kojima je bio i Steve Jobs – pojašnjava nam Popović.

 

Potpisi na poleđini ekrana učesnika davne žurke iz 1982. svedoče da je to verovatno jedna od prvih žurki na kojoj je centralno mesto zauzeo računar.

Prvi laptop iz 1989.

Iphone i IPAD prve generacije već sada su za „muzej“

Biljana Manić Stojanov i Smiljka Nenadić suvlasnice škole „Malac Genijalac“ i Sanja Vrzić (u sredini) kustoskinja Narodnog muzeja Zrenjanin

– Izložba je namenjena pre svega mladima, da se upoznaju sa tehnologijom kakva se nekada koristila ali je i uvod novo poglavlje kad je u pitanju IT sektor u Zrenjaninu. Skorašnjim otvaranjem Appleovog trening centra  oni će dobiti priliku da uče programske jezike koji se koriste na ovoj vrsti računara i uređaja i samim tim da radeći posao programera u svom gradu ostvaruju prihode kao i zaposleni u nekoj kompaniji na „zapadu“ – istakli su Duško Radišić pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina i Biljana Manić Stojanov suvlasnica škole „Malac Genijalac“ čijim zalaganjem i dolazi do realizacije ove saradnje.

Izložba „Apple kroz vekove“ otvorena je u Narodnom muzeju do 10. novembra 2017.

 

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh