I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Pozorište Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

U Narodnom muzeju izložba „Učešće Jevreja u razvoju dobrovoljnog vatrogastva u Zemunu“

Izložba „Učešće Jevreja u razvoju dobrovoljnog vatrogastva u Zemunu“ biće svečano otvorena u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin 12. aprila u 19 časova, na dan kada se u Izraelu obeležava Dan Holokausta, ili kako ga oni nazivaju Jom Hašoa.

Jevrejska opština Zemun svake godine obeležava ovaj datum prigodnim sećanjima na svoje stradale članove tokom Drugog svetskog rata, a ove godine tim povodom biće otvorena izložba „Učešće Jevreja u razvoju dobrovoljnog vatrogastva u Zemunu“ u Narodnom muzeju Zrenjanin.

Dobrovoljno vatrogasno društvo „Matica“ iz Zemuna osnovano je 1870. godine i prvo je takvo društvo formirano na teritoriji današnje Srbije. Jevreji iz Zemuna bili su među inicijatorima osnivanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva. Od dvadeset potpisnika „Protokola o osnivanju“, različitih nacionalnosti (Nemci, Srbi, Česi i Hrvati), bila su čak osmorica Jevreja. Razlog postavljanja ove izložbe i u Zrenjaninu je činjenica da je drugo dobrovoljno vatrogasno društvo u današnjoj Srbiji formirano u Velikom Bečkereku 1871. godine. Oba društva su tokom godina prošla kroz mnoga iskušenja, ali je njihov rad sačuvan sve do današnjih dana.

Fordomanija

Važnost ove postavke ogleda se i u tome da pokaže da su još pre 150 godina Jevreji ravnopravno učestvovali u društvenom i kulturnom životu svog grada. Dr Olga Manojlović Pintar, Viša naučna saradnica Instituta za noviju istoriju Srbije, u recenziji o knjizi i izložbi na kraju zaključuje: „Interesantno zamišljena, bogato opremljena – filmom, faksimilima dokumenata i publikacija, fotografijama i razglednicama, izložba ima potencijal da podstakne dijalog i otvori prostor za saznavanje novih podataka iz prošlosti koji neminovno i suštinski utiču na stvarnost. Kao i svaka iskrena, ma koliko na prvi pogled mala istorijska slika ona ima snagu da utiče na dalju demokratizaciju društva u Srbiji“.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Postavka će trajati do 11. maja 2018, a nadležni kustos je Biljana Dimkić Krčmar, istoričar umetnosti u Narodnom muzeju Zrenjanin.

Foto: Narodni muzej Zrenjanin

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh