I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Kuća zdravlja
Vesti Zrenjanin

Izložba u Istorijskom arhivu – „Tragovi graditeljskog nasleđa Jevreja u Zrenjaninu“

Jevrejska opština Zrenjanin pridružila se i ove godine obeležavanju međunarodne manifestacije „Evropski dani jevrejske kulture“. Manifestaciju, koja se ove godine održava u 35 zemalja, pokrenula je Asocijacija za očuvanje i promociju jevrejskog kulturnog nasleđa u Evropi. Tema ovogodišnje manifestacije je „Dijaspora“.

U Izložbenom salonu Istorijskog arhiva sinoć je tim povodom, u prisustvu članova Jevrejske opštine Zrenjanin i njihovih gostiju, otvorena izložba „Tragovi graditeljskog nasleđa Jevreja u Zrenjaninu“. Autori izložbe su Bojan Kojičić, Regina Milanov i Ivana Kukolj Solarov.

Autori izložbe

-Tokom rada i istraživanja, često sam se susretao sa prezimenima vlasnika kuća i zgrada koji su bili Jevreji, i to me je podstaklo da istražim malo dublje. Odlučili smo se da prikažemo graditeljsku baštinu, pošto ona obuhvata najočiglednije primere stanja duha i civizacijske svesti jedne zajednice. Večeras imate priliku da vidite identifikovane jevrejske kuće i zgrade, u glavnoj ulici i širem centru. Podelili smo ih u dve grupe. Plava grupa su objekti koji su služili za upotrebu u poslovne svrhe, a druga grupa su zgrade su bile koje su bile namenjene stanovanju bogatih Jevreja. Na izložbi su prikazane građevine koje su služile verskim, administrativnim ili kulturno – prosvetnim potrebama jevrejske zajednice u Velikom Bečkereku. Takođe su reprezentovana velelepna zdanja, uglavnom u glavnoj ulici, koje su podigli ili preoblikovali jevrejski trgovci. Većina tih zgrada, danas ima svojstvo kulturnog dobra. Među fotografijama je i zgrada sinagoge, koja je bila lepša i od one u Novom Sadu, i od one u Subotici, a koja je nažalost srušena početkom Drugog svetskog rata, rekao jedan od autora izložbe, istoričar umetnosti Bojan Kojčić

Fordomanija

Jevrejska opština Zrenjanin je pomoć za otvaranje izložbe dobila od Saveza jevrejskih opština Srbije, kao i od Istorijskog arhiva i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh