I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Izložba „Sto godina slobode“ od subote u Narodnom muzeju

Povodom 100 godina od oslobođenja grada (Velikog Bečkereka) u Prvom svetskom ratu i prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u subotu, 17. novembra u 13 časova svečano će biti otvorena izložba pod nazivom “Sto godina slobode” čiji su autori istoričari arhivista Slobodan Milin i viši arhivista Vanda Vojvodić Micova iz Istorijskog arhiva Zrenjanin i kustos Vladislava Ignjatov iz Narodnog muzeja Zrenjanin.

Izložba „Sto godina slobode“ će trajati do 10. decembra 2018. godine i sastoji se iz tri segmenta. Prvi segment izložbe nosi naziv Veliki Bečkerek i srednjBanat u Prvom sv. ratu i prikazuje dešavanja uoči i tokom rata na ovom prostoru. Drugi segment izložbe koji nosi naziv Znamenite ličnosti tiče se najistaknutijih ličnosti iz srpskog nacionalnog pokreta u Velikom Bečkereku. Treći segment izložbe naslovljen Oslobođenje 1918 godine posvećen je formiranju Srpskog narodnog odbora u Velikom Bečkereku, 31. oktobra 1918. godine, njegovim ključnim odlukama i akcijama. Pored panoa, na izložbi će bitiprikazana i razna originalna dokumenta (npr. lična dokumenta interniraca i ostalih znamenitih ličnosti, zapisi i dnevnici dobrovoljaca, zapisnici Srpskog narodnog odbora, dopisi seoskih odbora, dopisi i akta srpske vojske u Velikom Bečkereku i drugo), fotografije, kao i predmeti, oružje i vojna oprema iz perioda Prvog svetskog rata, uglavno iz zbirki i fondova Istorijskog arhiva Zrenjanin i Narodnog muzeja Zrenjanin, ali i privatnih kolekcija.

U Malom salonu biće prikazan deo izložbe Dobrovoljci srednjeg Banata u Prvom svetskom ratu koji obuhvata tradiciju DOBROVOLJSTVA, kao i dobrovoljce iz Bosne, Hercegovine, Like, sa Korduna, Banije i Crne Gore, koji su zbog svojih zasluga u ratu dobili nagradu takozvanu dobrovoljačku čast – obradivu zemlju sa kućom i okućnicom, na prostoru današnjeg srednjeg Banata.

Fordomanija

Tokom trajanja izložbe u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin svakog radnog dana u terminima u 11h i 18h biće organizovane projekcije filma “Osnivanje prvog Srpskog narodnog odbora u Vojvodini 1918” autora Dušana Juvanina, dok će se za najavljene đačke grupe projekcije održavati po dogovoru.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh