I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Narodni muzej Zrenjanin: Otvorena izložba „Put pravih vrednosti“ (FOTO)

Izložba „Put pravih vrednosti“ autorke Nataše Janković i koautorke dr Marije Pavlović je otvorena danas, 23. septembra, u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin.

Cilj izložbe je upoznavanje šire javnosti sa istorijatom i kontinuitetom olimpijskog pokreta, kao i njegovim značajem u našoj sredini od Kraljevine Srbije do danas, sa osvrtom na društveni kontekst i prilike u zemlji.

PerSu marketi

Koncept postavke podrazumeva tri usklađene celine od kojih svaku čine tekstualni, ilustrativni i digitalni elementi.

Prva celina izložbe posvećena je idejama olimpizma, koje datiraju iz vremena Pjera de Kubertena, ličnosti koja je oživela duh Antičkih igara. Kratka priča o njihovom nastanku biće uvod u izložbu, koja se nastavlja kroz zanimljive priče o počecima Modernih Olimpijskih igara 1896. godine i olimpijskim simbolima.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Sadržaj druge celine predstavlja hronologiju učešća naših olimpijaca na Letnjim Olimpijskim igrama, od 1912. do 2020. godine, sa podacima o samim Igrama, društvenim okolnostima koje su ih pratile, i članovima naših delegacija, kao i manje poznate zanimljivosti u vezi s Igrama. Posetiocima je omogućeno da vide najznačajnije eksponate iz fundusa limpijskog muzeja, od osnivanja Srpskog olimpijskog kluba 1910. godine, koje je inicirao kapetan Svetomir Đukić, preko prvog učešća Srbije na V Olimpijskim igrama u Stokholmu, prve osvojene medalje u Parizu 1924. godine, do poslednjih uspeha naših sportista na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Treću celinu čini virtuelna izložba retkih fotografija i planova arhitektonskog sportskog nasleđa Beograda XIX i XX veka. Razvoj arhitekture sportskih objekata u Beogradu, tokom dva veka trajanja, imao je svoje uspone i padove. Već krajem prve decenije XIX veka mačevanje se predavalo u Velikoj školi, da bi se 1843. godine otvorila i prva škola mačevanja, a u narednih nekoliko godina još dve. Do sredine XIX veka održane su i prve konjičke trke a otvorena su i prva kupališta na desnoj obali Save. Tokom narednih nekoliko decenija sport se ubrzano razvija, što je i dovelo do uspona arhitekture sportskih objekata.

U okviru virtuelne postavke posebno je izdvojen period između dva svetska rata, koji predstavlja zlatno doba izgradnje sportskih terena i klupskih kuća Beograda, a poznata graditeljska imena govore u prilog značaju tog pravca arhitekture. Druga polovina XX veka ispunjena je novim talasom gradnje, započetim odmah nakon Drugog svetskog rata, a koji je procvat imao sedamdesetih godina. Već osamdesetih godina XX veka nisu se gradile značajne sportske građevine, dok izgradnja Beogradske arene nije ponovo pokrenula arhitektonsko-sportski život prestonice.

Izložba se realizuje u organizaciji Olimpijskog komiteta Srbije – Olimpijskog muzeja i Narodnog muzeja Zrenjanin i biće dostupna do 18. novembra 2021. godine. Ulaz je slobodan.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh