I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Gradski simboli na crtežima osnovaca – uskoro izložba u Narodnom muzeju

Izložba radova učenika nastalih u radionici u okviru Dana evropske baštine pod nazivom „Moj grad, lep kao slika“ biće postavljena u Holu NMZ od 9. novembra do kraja decembra. Autor radionice i izložbe je Ivana Arađan, kustos – istoričar umetnosti u NMZ.

I Taxi Zrenjanin

– U periodu od 21. septembra do 2. oktobra, obeležili smo manifestaciju „Dani evropske baštine“, čija je tema za ovu godinu glasila „Nasleđe i obrazovanje“. Odlučili smo se da tema radionice bude vezana za bogatu graditeljsku baštinu grada Zrenjanina. Likovno-edukativna radionica „Moj grad, lep kao slika!“, bavila se graditeljskim nasleđem Zrenjanina koje je prikazano na umetničkim delima koja se čuvaju u Narodnom muzeju Zrenjanin. Učenici su na prikazanim slikama zavičajnih umetnika poput Tivadara Vanjeka, Mirjane Šipoš i dr., prepoznali zgrade poput Gradske kuće, mostova u našem gradu, obalu reke Begej, ali isto tako naučili gde su se nekada nalazili i kako su izgledali objekti kojih više nema. Cilj radionice je bio da se učenici povežu sa vizuelnim i istorijskim identitetom grada u kome žive i prepoznaju njegovu lepotu i vrednost, kažu u Narodnom muzeju.

S obzirom na kompleksnost situacije sa epidemijom i pohađanjem kombinovane nastave, pojedini đaci su učestvovali tako što su sa svojim učiteljima/nastavnicima pregledali materijal za rad koji im je poslat iz Muzeja, dok je određeni broj učenika slušao prezentaciju od strane kustosa u Muzeju, ili svojim učionicama.

Na izložbi, koja se priprema povodom manifestacije „Muzeji za 10“, u Holu Narodnog muzeja Zrenjanin, publika će moći da pogleda odabrane radove učenika sa motivima Gradske kuće, Malog mosta, zrenjaninskog industrijskog nasleđa, ali i objekte kojih više nema, poput nekadašnje „bečkerečke ćuprije“, odnosno Velikog mosta. Učenici su izrazili veliku zainteresovanost i dali izuzetne radove od kojih će najkreativniji biti predstavljeni na izložbi. Autorka radionice „Moj grad, lep kao slika!“ i istoimene izložbe je Ivana Arađan, kustos i muzejski pedagog u NMZ.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

U radionici su učestvovali učenici OŠ „2. oktobar“, OŠ „Vuk Karadžić“, OŠ „9. maj“, OŠ „Žarko Zrenjanin“, OŠ „Servo Mihalj“, OŠ „Đura Jakšić“ (Zrenjanina), i OŠ „Jedinstvo“, (Aradac), uzrasta od III do VIII razreda.

-Izložba će biti dostupna publici od 9. novembra, do kraja decembra 2020. Molimo posetioce da poštuju epidemiološke mere – dezinfekciju ruku i obavezno nošenje
maske na licu tokom boravka u Muzeju, napominju u Muzeju.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh