I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Izložba „Janoš Panji – graditelj Velikog Bečkereka”

Zbog značaja ovog autora za lokalnu sredinu, ali i zbog gubitka većeg dela njegovog stvaralaštva – što srušenih, što degradiranih građevina, rodila se ideja za organizovanjem izložbe sa propratnim katalogom u kome će biti prikazane fotografije najznačajnijih zdanja, planovi pronađeni u Istorijskom arhivu Zrenjanina, kao i porodične fotografije koje nikada nisu prikazane javnosti.

U utorak 30. oktobra u 13 časova, u Palati Panji (Ulica Svetozara Markovića 1), biće upriličeno otvaranje izložbe Janoš Panji – graditelj Velikog Bečkereka, autora Bojana Kojičića, u organizaciji Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.

Ove godine navršava se 140 godina od rođenja i 80 godina od smrti Janoša Panjija (János Pányi), zidarskog majstora, preduzimača i vlasnika ciglane iz Velikog Bečkereka (Zrenjanina).

I Taxi Zrenjanin

Na desetine objekata u Zrenjaninu podignuto je od kvalitetnih cigala iz Panjijeve ciglane, a mnogi građevinski planovi stambenih kuća potpisani su njegovim imenom. Panjijeva ostvarenja deo su vrednog nasleđa grada Zrenjanina, a pojedina dela prevazilaze lokalne okvire i predstavlјaju značajne primere secesijske arhitektonske zaostavštine Vojvodine.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Realizacija izložbe je omogućena sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije uz podršku Grada Zrenjanina.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh