I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Zrenjaninska izložba „Grad u arhitekturi/Arhitektura u gradu” na BINI

Izložbom „Male utopije” i tribinom pod nazivom „Urbana čvorišta”,  u izložbenom salonu Kulturnog centra predstavljena je Beogradska internacionalna nedelja arhitekture (BINA) na kojoj će i Zrenjanin imati svoje predstavnike. Događaj su organizovali Italijanski institut za kulturu – Beograd, BINA, Društvo arhitekata Zrenjanin, Društvo arhitekata Beograd, kulturni centri Beograda i Zrenjanina.

izložba kulturni

– Osnovani smo kao Beogradska nedelja arhitekture i u velikoj meri se bavimo temama koje su vezane za Beograd, međutim problemi koji postoje u Beogradu, poput urbanih ruševina, daju nam prostor za saradnju sa drugim gradovima kao što je Zrenjanin. Ove godine na BINI u Beogradu gostovaće zrenjaninska izložba „Grad u arhitekturi/Arhitektura u gradu”, koja je u Zrenjaninu predstavljena još jesenas, izjavila je Danica Jovović Prodanović, osnivač i umetnički direktor BINE.

Ideja koja je bila primarna pri osnivanju internacionalne nedelje arhitekture, bila je da se organizuje manifestacija koja će promovisati savremenu arhitekturu, u kojoj će se diskutovati o problemima koje trenutno prepoznajemo, ali i za potrebe promocije čitave delatnosti za najširu publiku.

I Taxi Zrenjanin

– Ovo je manifestacija koja se obraća s jedne strane profesionalcima i studentima, ali i svim građanima, s idejom da im približimo arhitekturu, i da ih na izvestan način uvedemo u aktivnosti koje bi za njih lično značile da se poboljša sredina u kojoj žive. Veliki deo naših aktivnosti usmeren je ka građanima, radionicama, predavanjima, a u poslednje vreme sve više i ka participativnim projektima – dodaje Danica Jovović Prodanović.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
Danica Jovović Prodanović

Danica Jovović Prodanović

IZLOŽBA: „MALE UTOPIJE”

Izložba predstavlja dela deset italijanskih timova arhitekata. Ne uzimajući u obzir bilo kakve generacijske kriterijume, izbor se fokusira na najinovativnije prakse i na one koje najbolje otelovljuju identitet italijanske arhitekture danas. Nasuprot pristupu orijentisanom ka utopiji iz 60-ih i 70-ih godina prošlog veka, dela koja mi predstavljamo često su projekti malog obima koji su povezani sa potrebama pojedinca, sa željom da se recikliraju postojeći građevinski objekti, kao i s ciljem da se redefinišu same paradigme arhitekture danas, unutar jednog evropskog konteksta, rečeno je tokom skupa.

IZLOŽBA MALE UTOPIJE

Novoosmišljeni radni prostori, turističke infrastrukture, kuće, muzeji, instalacije, privremeni ili prenosivi objekti posmatrani su sa nekonvencionalnog stanovišta, ako se uzme u obzir naša velelepna istorija i slavna tradicija arhitekture, pružajući nam tako dobar uvid u to kako će možda izgledati arhitektura 21. veka u Evropi. Od Umberta Rive do Đuzepine Graso Kanico, od Čina Zukija do mladih početnika, mnogi inovativni predlozi nalaze svoje mesto u ovoj žustroj i direktnoj izložbi.

IZLOŽBA MALE UTOPIJE 1

TRIBINA: „URBANA ČVORIŠTA”

Projekat „Gradska deljenja: kreativni podsticaj”, predstavlja internacionalnu mrežu za razvijanje kreativnog diskursa koji nastaje ukrštanjem arhitekture, umetnosti, urbanizma, ekonomije deljenja a u cilju da doprinese transformaciji gradskih prostora. U okviru ovog projekta, BINA je pokrenula program – eksperimentalnih urbanih čvorišta. Putem javnog poziva odabran je stručni tim pod nazivom: „Čuvari parka”.

– Ovo su participativni projekti koji imaju za cilj da uključe sve zainteresovane strane – građane, institucije, privatni sektor, u promišljanju i kreiranju boljih životnih uslova. „Čuvari parka” su jedna komšijska inicijativa koja je nastala u parkiću kada su 3 mame rešile da očiste park i da svojoj deci pruže bolje uslove. BINA je prepoznala potrebu da sarađuje sa građanima i da pokuša da stvori mesto susreta, razmene ideja i unapređenja životnih prostora kroz ovaj projekat – izjavila je Tatjana Vukosavljević, koordinator projekta.

BINA je jedan od 11 partnera, koji dolaze iz 7 gradova i 6 država, na ovom evropskom projektu. Prvo urbano čvorište u Beogradu otvoreno je u Mileševskoj 42.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh