I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Kultura

Izložba „Decembarska grupa (1955-1960)“ pred novosadskom publikom

U Galeriji likovne umetnosti poklon zbirke Rajka Mamuzića u Novom Sadu 4. aprila biće otvorena izložba pod nazivom Decembarska grupa (1955-1960)“ iz zbirke Savremene galerije Zrenjanin.

Autor izložbe je Slavica Popov, viši kustos Savremene galerije Zrenjanin, a kustos izložbe je Nada Stanić, muzejski savetnik Galerije likovne umetnosti poklon zbirke Rajka Mamuzića.

Izložbom posvećenom Decembarskoj grupi, Savremena galerija Zrenjanin je 2016. godine obeležila 60 godina od osnivanja Umetničke kolonije Ečka.

PerSu marketi

Razlozi leže u činjenicama da su pojedini članovi ove grupe beogradskih umetnika učestovali u formiranju i organizovanju ečanske kolonije, bili njeni česti gosti i tokom perioda trajanja grupe (1955-1960) često izlagali u Zrenjaninu, samostalno, u okviru godišnjih izložbi kolonije ali i jednom kao grupa.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Decembarsku grupu je činilo destoro umetnika umetnika (Miloš Bajić, Lazar Vozarević, Lazar Vujaklija, Aleksandar Luković, Zoran Petrović, Miodrag B.Protić, Mladen Srbinović, Aleksandar Tomašević, Stojan Ćelić i Dragutin Cigarčić) koji su pripadali prvoj posleratnoj generaciji slikara stvarajući individualne poetike. Ona je predstavljala jak pokretački impuls u likovnom životu Srbije sredinom 20. veka i smatra se nosiocem posleratnog visokog modernizma u srpskoj umetnosti. Njen značaj je višestruk, ali se na prvom mestu ističe njen doprinos u oslobađanju srpskog slikarstva od socijalističkog realizma, kao i velika uloga u procesu nastajanja moderne u posleratnoj Srbiji u smislu uspostavljanja kontinuiteta sa međuratnom modernom.

Zbirka Savremene galerije Zrenjanin danas poseduje 41 rad od devet članova Decembarske grupe nastalih u periodu aktivnog izlaganja i delovanja grupe (1955-1960). Većina ovih radova je nastala u Umetničkoj koloniji Ečka, dok su neki radovi prinovljeni za zbirku nakon izložbe Decembarske grupe u Zrenjaninu 1956.godine.

Svi članovi Decembarske grupe, sem Aleksandra Tomaševića, bili su česti gosti Umetničke kolonije Ečka, čak su, na prvom mestu Zoran Petrović, a zatim i Aleksandar Luković, u njenim počecima pomagali u organizaciji učestvujući u raznim savetodavnim telima kolonije. Ono što je bitno jeste da su ovi umetnici tokom svog boravka u koloniji za zbirku Savremene galerije Zrenjanin tada ostavljali radove koji su bili u skladu sa njihovim sopstvenim umetničkim razvojem.

Takođe i osnovni fond Galerije likovne umetnosti poklon zbirke Rajka Mamuzića čine dela posleratne generacije slikara, između ostalih i dela članova Decembarske grupe, svih sem Miodraga B.Protića. Na srodnost ove dve zbirke poslednji put je ukazano 2003. godine na izložbi Umetnička kolonija Ečka održanoj u GLUPZ Rajka Mamuzića u Novom Sadu, a gostovanje izložbe Decembarske grupe ponovo podseća na zajedničke temelje na kojima su formirane zbirke u ova dva grada.

Izložba Decembarska grupa (1955-1960)“ iz zbirke Savremene galerije Zrenjanin je nakon postavke u našem gradu septembra 2016. godine, gostovala u Narodnom muzeju u Vranju prošle godine, a novosadska publika će imati priliku da je vidi od 4. do 28. aprila.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh