I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Aviv park Zrenjanin
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Izložba „Apple“ računara, a uskoro i Apple kurs programiranja u Zrenjaninu

Narodni Muzej u Zrenjaninu u saradnji sa „Apple“ autorizovanim centrom za obuku „Crossover“ iz Beograda, Školom „Malac Genijalac“ i Gradom Zrenjaninom biće domaćin izložbe „Apple kroz vekove“ starih računara trenutno najveće IT kompanije na svetu . Biće to praktično uvod u otvaranja centra za obuku „Apple“ programera i u našem gradu.

–  Među izloženim eksponatima biće najstariji „Apple“ računar iz 1978. pa čitava paleta „veterana“ sve do modela Iphone 1 i IPAD 1 koji već sada zbog ubrzanog tempa razvoja tehnologija spadaju u „zastarele“ i modernih klincima gotovo nepoznate uređaje –  kaže Miodrag Popović direktor Apple autorizovanog centra za obuku „Crossover“ u čijem je vlasništvu većina izloženih uređaja.

U Srbiji trenutno radi oko 700 developera za Apple platforme odnosno IOS, a statistika pokazuje da ih je potrebno barem 10 puta više.

Fordomanija

Programski jezik SWIFT među najtraženijim programskim jezicima

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

  – Prva grupa budućih programera u Zrenjaninu će početi da se obučava u decembru i to za aplikacije na Applewatch, Ipad, Iphone i MacOS uređajima. Učiće se programiranju na programskom jeziku SWIFT, novom jeziku lansiranom iz firme Apple pre samo 2,5 godine. Praksa je pokazala da se ovaj jezik mnogo lakše uči nego neki stariji programski jezici kao i da je jako pogodan da bude prvi programski jezik koji neko izučava. Swift je projektovan godinama i došao je na tržište kao veoma zreo jezik sa zrelim okruženjem i pomoćnim alatima. Iako relativno mlad, već sada postoji mnoštvo materijala koji pokrivaju razne tehnike i scenarije korišćenja. On omogućava značajno brži i lakši razvoj IOS aplikacija i učenje razvoja za ovu platformu. Velika prednost je to što je veoma pregledan i konzistentan. Donosi i novine koje značajno pomažu učenje kao što je koncept playground-a (alata koji daje mogućnost programeru da vidi rezultate svog rada dok kuca kod) – naglasio je Popović.

– Na ovaj način još jednom pokazujemo da je Zrenjanin jedan od centara IT sfere kao i da se velikom brzinom usvajaju sve novine u ovoj oblasti. Izložba u Narodnom muzeju samo je najava otvaranja centra za obuku Apple programera – rekla je Biljana Manić Stojanov menadžerka IKT klastera i suvlasnica škole „Malac Genijalac“ čijim zalaganjem i dolazi do  saradnje sa „Crossoverom“ i do realizacije ove ideje.

– Cilj Grada Zrenjanina je da budući i sadašnji programeri ovde mogu da osvajaju sve nove tehnologije. Do sada nismo imali priliku da učimo programske jezike koji podržavaju MacOS, IPAD i Iphone uređaje pa se nadamo da će se to ovom saradnjom sa Apple zastupnikom promeniti. Time naši ljudi dobijaju šansu da rade u svom gradu, a ostvaruju prihode kao i bilo ko u nekoj velikoj kompaniji na „zapadu“ – kaže pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić.

Izložba „Apple kroz vekove“ biće otvorena u Narodnom muzeju u Zrenjaninu u četvrtak 26. oktobra u 10 časova.

„Prenosni“ računar pre 3 decenije

 

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh