I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Ivana Dimić održala promociju knjige u Gradskoj biblioteci

U Velikoj sali Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ sinoć pred mnogobrojnom publikom i ljubiteljima književnih dela, održana je prva promocija romana „Arzamas“ Ivane Dimić, dobitinice NIN-ove nagrade za 2016. godinu.


Pozdravljajući prisutne, Ivana Dimić je istakla, da je ona u svojoj pozorišnoj karijeri više puta boravila u našem gradu, učestvovala je u ovdašnjim pozorišnim festivalima, a da je njeno večerašnje gostovanje ujedno i prva promocija njenog nagrađenog romana.

Arzamas je grad u Rusiji, koji je u knjizi pisca i kritičara Viktora Shklovskog pomenut kao mesto gde se Lev Tolstoj susreo sa osećajem straha i strave. Buduće, da se i u mojoj knjizi takođe govori o smrti, taj spoj, koji je približio fenomen sreće sa fenomenom smrti kod Shklovskog, meni je to bilo veoma važno i zbog toga sam iskoristila ime tog grada za naslov mog romana – istakla je Ivana Dimić.


U knjizi pisac govori o brizi i nezi jedne ćerke o svojoj majci, koja je obolela od demencije, ali istovremeno i o svetu, koji želi da prevaziđe majčinu smrti i da istakne, da ljubav na kraju pobeđuje.

Fordomanija


Organizatori promocije su bili Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“, List Zrenjanin i Udruženje „Našem gradu, s ljubavlju“.
Ivana Dimić (Beograd, 1957), diplomirani dramaturg, autor je brojnih kratkih priča, drama, dramatizacija i TV scenarija. Osim toga, prevodi sa engleskog i francuskog jezika i radi kao dramaturg u beogradskim pozorištima. Obavljala je funkcije pomoćnika ministra za kulturu, direktora drame Narodnog pozorišta i direktora Ateljea 212. Član je Srpskog književnog društva od 2001, a od 2005. ima status istaknutog umetnika.
Objavljene knjige priča: Crna zelen (1995), Mahorka, mastilo i muž (1998), Uzimanje vremena (2001), Ima li koga? (2006), Popis imovine (2009).
Izvedene drame: Pred ogledalom (Atelje 212, 1986), Pepeljuga (Malo pozorište „Duško Radović“, 1989), Beli ugao (objavljena u časopisu Književnost 1998), Golje (Pozorište na Terazijama, 2001), Zmajovini pangalozi (Pozorište „Boško Buha“, 2007).
Piše: Tivadar Borbelj

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
Picerija Aquarius
Halo Taxi Zrenjanin
Diksi Picerija
  • Divider

  • Divider
Na vrh