I love Zrenjanin

  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Italijanski investitori i dalje na prvom mestu u Srbiji – potražnja za stručnim kadrom raste

Dan otvorenih vrata italijanske privrede, naziv je manifestacije organizovane s ciljem da se učenici završnih razreda pojedinih škola bolje upoznaju sa radom kompanija koje posluju u našem gradu.

Tokom ove manifestacije podržane od strane Grada Zrenjanina, Konfindustrije Srbija, te uz podršku Ambasade Italije, i kompanija ManpowerGroup i Energia Gas and Power kompanije  Modital D.O.O., Dafar D.O.O. i Tehnostrutture posetili su učenici odgovarajućih profila srednjih škola – “Uroš Predić” , Tehničke škole, srednje škole “Nikola Tesla” kao i  učenici Osnovne škole “Đura Jakšić”.

 

Fordomanija

Ovom prilikom gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić još jednom je podvukao da se čine napori kako bi se Zrenjanin na razne načine promovisao kao dobro mesto za investiranje, a da su najbolji promoteri za to kompanije koje rade u našem gradu. – Ovde rade četiri kompanije koje zapošljavaju preko 600 radnika, a uz to one i šire svoje kapacitete i mi smo zadovoljni. Ono što se javi kao problem jeste da kada neka kompanija dođe u naš grad, pitaju imamo li kvalitetnu i obučenu radnu snagu.  Mišljenja sam da je izuzetno dobra ideja da učenici posete pogone i vide uslove rada i šta je ono što poslodavci od njih zapravo traže – kazao je gradonačelnik Janjić.

Matthias Claivaz, prvi sekretar Ambasade Republike Italije u Beogradu rekao je da je organizacija današnjeg događaja važna jer spaja različite aktere – škole i preduzeća, kao i da je ponosan što italijanska privreda u Srbiji ma specifičnu karakteristiku konstantne želje za integracijom sa teritorijom na kojoj posluje.
– Postoji velika želja i samog grada Zrenjanina da se uključi i da se bolje formiraju kadrovi koji će poslužiti lokalnoj privredi i verujem da je današnji dan samo početak razvitka dugoročne strategije po pitanju uključivanja mladih u privredu. O interesovanju italijanskih kompanija za investiranje u Srbiji dovoljno govori statistika kao i činjenica da smo od 2000. do danas, uglavnom na prvom mestu po stranim investicijama u Srbiji. Taj trend će se i nastaviti, a u budućnosti veliki potencijal vidim u investiranju u poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji.  2016. godine trgovinska razmena naše dve zemlje dostigla je 3,7 milijardi evra.   – rekao je Claivaz

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Novinarima su se još obratili i predsednik Confindustrije Srbija Erich Cossutta,  savetnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za dualno obrazovane Gabrijela Grujić-Garić, savetnik u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Rade Berbakov, Nenad Bučevac iz kompanije Manpower group Srbija,  i Velimir Gavrilović iz kompanije E-nergija gas and power.

– Za naše mlade je veoma važno da stiču kvalitet kompetencija. Da bi taj proces nesmetano tekao jako je važna saradnja sa kompanijama i da učenicima omogućimo učenje u realnom radnom okruženju. Na ovaj način ćemo sistemski uspeti da sprovedemo dualno obrazovanje. Za sada je 127 škola u tom sistemu, 2500 mesta u 19 novih profila – kaže  savetnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za dualno obrazovane Gabrijela Grujić-Garić.

„Konfindustrija Srbija“ je osnovana u junu 2012. godine i u svom radu oslanja se na iskustvo matične Konfindustrije, koja je osnovana u Italiji 1910. godine kao krovna organizacija italijanske industrije.
Danas „Konfindustrija“ u Italiji okuplja 149.000 kompanija svih veličina, na bazi dobrovoljnog članstva, sa preko 5,5 miliona zaposlenih. Glavna misija Konfindustrije je zastupanje interesa članica i njihov odnos sa institucijama, kao i podrška internacionalizaciji njihovog poslovanja. U Republici Srbiji trenutno posluje više od 500 italijanskih preduzeća koja zapošljavaju oko 30 hiljada radnika.

–  Italijanske kompanije su zadovoljne poslovanjem u Srbiji, a isto tako i u Zrenjaninu o čemu svedoči i nekoliko proširivanja kapaciteta pojedinih fabrika. Veoma bitan faktor jeste imati  i kvalifikovanu radnu snagu, zbog toga je ova današnja inicijativa veoma bitna – kaže Erich Cossutta predsednik Confindustrije Srbija.

foto: Aleksandar Blanuša

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh