I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Italijanski investitori i dalje na prvom mestu u Srbiji – potražnja za stručnim kadrom raste

Dan otvorenih vrata italijanske privrede, naziv je manifestacije organizovane s ciljem da se učenici završnih razreda pojedinih škola bolje upoznaju sa radom kompanija koje posluju u našem gradu.

Tokom ove manifestacije podržane od strane Grada Zrenjanina, Konfindustrije Srbija, te uz podršku Ambasade Italije, i kompanija ManpowerGroup i Energia Gas and Power kompanije  Modital D.O.O., Dafar D.O.O. i Tehnostrutture posetili su učenici odgovarajućih profila srednjih škola – “Uroš Predić” , Tehničke škole, srednje škole “Nikola Tesla” kao i  učenici Osnovne škole “Đura Jakšić”.

 

I Taxi Zrenjanin

Ovom prilikom gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić još jednom je podvukao da se čine napori kako bi se Zrenjanin na razne načine promovisao kao dobro mesto za investiranje, a da su najbolji promoteri za to kompanije koje rade u našem gradu. – Ovde rade četiri kompanije koje zapošljavaju preko 600 radnika, a uz to one i šire svoje kapacitete i mi smo zadovoljni. Ono što se javi kao problem jeste da kada neka kompanija dođe u naš grad, pitaju imamo li kvalitetnu i obučenu radnu snagu.  Mišljenja sam da je izuzetno dobra ideja da učenici posete pogone i vide uslove rada i šta je ono što poslodavci od njih zapravo traže – kazao je gradonačelnik Janjić.

Matthias Claivaz, prvi sekretar Ambasade Republike Italije u Beogradu rekao je da je organizacija današnjeg događaja važna jer spaja različite aktere – škole i preduzeća, kao i da je ponosan što italijanska privreda u Srbiji ma specifičnu karakteristiku konstantne želje za integracijom sa teritorijom na kojoj posluje.
– Postoji velika želja i samog grada Zrenjanina da se uključi i da se bolje formiraju kadrovi koji će poslužiti lokalnoj privredi i verujem da je današnji dan samo početak razvitka dugoročne strategije po pitanju uključivanja mladih u privredu. O interesovanju italijanskih kompanija za investiranje u Srbiji dovoljno govori statistika kao i činjenica da smo od 2000. do danas, uglavnom na prvom mestu po stranim investicijama u Srbiji. Taj trend će se i nastaviti, a u budućnosti veliki potencijal vidim u investiranju u poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji.  2016. godine trgovinska razmena naše dve zemlje dostigla je 3,7 milijardi evra.   – rekao je Claivaz

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Novinarima su se još obratili i predsednik Confindustrije Srbija Erich Cossutta,  savetnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za dualno obrazovane Gabrijela Grujić-Garić, savetnik u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Rade Berbakov, Nenad Bučevac iz kompanije Manpower group Srbija,  i Velimir Gavrilović iz kompanije E-nergija gas and power.

– Za naše mlade je veoma važno da stiču kvalitet kompetencija. Da bi taj proces nesmetano tekao jako je važna saradnja sa kompanijama i da učenicima omogućimo učenje u realnom radnom okruženju. Na ovaj način ćemo sistemski uspeti da sprovedemo dualno obrazovanje. Za sada je 127 škola u tom sistemu, 2500 mesta u 19 novih profila – kaže  savetnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za dualno obrazovane Gabrijela Grujić-Garić.

„Konfindustrija Srbija“ je osnovana u junu 2012. godine i u svom radu oslanja se na iskustvo matične Konfindustrije, koja je osnovana u Italiji 1910. godine kao krovna organizacija italijanske industrije.
Danas „Konfindustrija“ u Italiji okuplja 149.000 kompanija svih veličina, na bazi dobrovoljnog članstva, sa preko 5,5 miliona zaposlenih. Glavna misija Konfindustrije je zastupanje interesa članica i njihov odnos sa institucijama, kao i podrška internacionalizaciji njihovog poslovanja. U Republici Srbiji trenutno posluje više od 500 italijanskih preduzeća koja zapošljavaju oko 30 hiljada radnika.

–  Italijanske kompanije su zadovoljne poslovanjem u Srbiji, a isto tako i u Zrenjaninu o čemu svedoči i nekoliko proširivanja kapaciteta pojedinih fabrika. Veoma bitan faktor jeste imati  i kvalifikovanu radnu snagu, zbog toga je ova današnja inicijativa veoma bitna – kaže Erich Cossutta predsednik Confindustrije Srbija.

foto: Aleksandar Blanuša

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh