I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Nakon trinaest i po godina, Zrenjanin dobio fabriku vode (VIDEO)

Puštanjem sirove, neprerađene vode iz bunara u novoizgrađeni sistem postrojenja za prečišćavanje vode, Zrenjanin je nakon trinaest i po godina rešio najveći problem.

Postrojenje za prečišćavanje, odnosno fabrika vode, puštena je u probni rad u prisustvu predstavnika lokalne samouprave, JKP “Vodovod i kanalizacije” i kompanije “Synertech”.

Direktor kompanije “Synertech” Nenad Obradović rekao je ovom prilikom da je reč o početku probnog testiranja hidrauličnog dela opreme, prilikom kojeg su započeta testiranja ultrafiltracije na najsavremenijem postrojenju za prečišćavanje vode u Srbiji.

PerSu marketi

– Radovi na prečišćavanju vode se sastoje iz četiri dela – hemijske pripreme i aeracije, postupka ultrafiltracije, nakon čega sledi hidrauličko testiranje reverzne osmoze, što će ujedno biti i najbrže testiranje, dok na kraju dolazimo do radova sa jonizmenjivačima i po završetku tih analiza moći ćemo da pustimo vodu u gradski sistem. Voda će u sistemu biti boljeg kvaliteta, neće imati miris i ukus i biće odstranjen arsen. Po završetku kompletnog testiranja i dobijenih hemijskih analiza vode, i nakon odobrenja od JKP-a “Vodovod i kanalizacija”, pustićemo vodu u sistem i objaviti da je voda u tom trenutku ispravna i zdrava za piće – dodao je Obradović.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Govoreći o ceni vode, direktor JKP “Vodovod i kanalizacija” Ivan Dević je izjavio da će ona biti određena u dogovoru sa Gradom, nakon svih potrebnih analiza.

-Odluku o ceni vode doneće Grad Zrenjanin. Sadašnja cena ne može ostati na ovom nivou, jer se u vodu ulažu i rad, troškovi prečišćavanja vode i cena će morati da bude veća. Postoje naznake da cena vode bude rešena i na bazi blok tarifa, tako da se za prvu količinu vode od otprilike 5 kubika, cena ne bi ni menjala– izjavio je Dević.

On je dodao da će voda iz postrojenja poteći odmah i da će se za nekoliko dana primetiti drastična razlika u kvalitetu vode, a konačno skidanje zabrane upotrebe vode za piće biće onog trenutka kada se svi testovi završe.

– U prethodnom periodu postojale su razne teorije degradacije vode u samom vodovodu i cevima. U toku samog priključenja i zahvata na priključenju, uverili smo se da su cevovodi u stanju u kakvom su bili i u trenutku polaganja, nikakvih štetnih naslaga nema u njima, niti začepljenja, tako da su te teorije nedokazane – rekao je na kraju Dević.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić je istakao, da je ovo istorijski dan za naše sugrađane, jer je od 1975. godine pa do danas bilo mnogo neuspešnih pokušaja da se reši problem pijaće vode u našem gradu.

Nakon najava da će postrojenje biti pušteno u rad u oktobru prošle godine, zatim duge zime koja je na kratko usporila završetak radova, postrojenje je konačno završeno. Posle brojnih epizoda i najava kroz koje je javnost prethodnih godina prošla, poput dogovora sa Vasertehnikom, izgradnjom eko-česama, pomeranja rokova – saradnja sa konzorcijumom Gruppo Zilio, Gruppo Zilio doo i kompanijom Synertech urodila je plodom.

Piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh