I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Istorijski momenat u astronautici zabeležile i kamere u Zrenjaninu (VIDEO)

Dvojica američkih astronauta poletela su juče u Zemljinu orbitu iz Svemirskog centra „Kenedi“ na Floridi, što je prvo lansiranje astronauta sa američkog tla posle devet godina i gašenja programa „Space Shuttle“.

Lansiranje je izvršeno u 15.20 h po lokalnom vremenu na Floridi odnosno u 21.20 h po „našem“ srednjeevropskom. Slučaj, odnosno zakoni fizike, pa i sreća za ljubitelje nauke, hteli su da 21 minut kasnije Međunarodna svemirska stanica (ISS) pređe upravo preko našeg područja. Ona je bila vidljiva golim okom dok je „Dragon“ prošao istom putanjom 7 minuta kasnije ali je mogao biti viđen samo boljom optičkom opremom.

foto: BBC youtube

I Taxi Zrenjanin

Ova raketa trebalo je prvobitno da bude lansirana dva dana ranije ali je lansiranje zbog loših vremenski uslova otkazano samo 17 minuta pre zakazanog „paljenja“ i pomereno za 48 sati kasnije. Da je lansirana 28. maja ne bismo imali sreću da je vidimo iznad naših područja jer joj je trajektorija bila daleko od naših krajeva. Ovako smo imali sreću da pređe upravo preko našeg grada u smeru zapad-istok samo 21 minut nakon lansiranja.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Jedan od naših čitalaca ispratio je prolazak svemirske stanice iznad Zrenjanina i to sa „vojnog“ stadiona, amaterskom kamerom i podelio snimak na društvenim mrežama.

Astronauti „NASA“ Robert Benken i Daglas Harli treba da se kapsulom Dragon spoje sa svemirskom stanicom u 16. 25h po našem vremenu, a prenos je na ovom linku.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh