I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Istorijat i karakteristike Rumunske pravoslavne crkve u Ečki (VIDEO)

Rumunskа prаvоslаvnа crkvа „Pogorirea Duhului Sfint“- crkva Tri kralja, nalazi se u samom centru sela Ečka. Pоdignutа је srеdinоm XIX vеkа, i uvrštena je u red spomenika kulture od visokog značaja.

U period od 1781. godine, kada Lazar Lukač kupuje imanje Ečka i počinju feudalni odnosi, na ovom prostoru se naseljavaju prvi pravoslavni Rumuni. Zajedno sa pravoslavnim Srbima, prisustvovali su službi u srpskom hramu Svetog Nikolaja. Rumuni su u tom periodu pripadali Srpskoj eparhiji, jer rumunska crkva nije imala samostalnost. Tokom 1783. godine, dolazi do povećanja broja pravoslavnih Rumuna, i tada broje oko 120 kuća u selu. U to vreme počinju službe na dva jezika. Crkva je vremenom postala tesna  za sve vernike. Prema podacima iz 1840. godine, bilo je 3700 pravoslavnih Rumuna, i nekih 20 srpskih kuća. Na osnovu broja vernika, procenjeno da postoji potreba da se izgradi nova pravoslavna crkva.

Fordomanija

Sredstva za gradnju obezbeđena donacijom i arendama

Tražio se način kako doći do sredstava za izgradnju. Nešto se obezbedilo putem donacija posednika i bogatijih ljudi. Davali su se i pašnjaci u arendu, i krenulo se u izgradnju. Njenu izgradnju otpočeo je 1844. godine umetnički zidar Stojković, a završio ju je jedanaest godina kasnije, 1855. godine zidarski majstor Šnaus. Izgradnjom nove crkve, svi vernici se sele u nju, i sledećih 19 godina prisustvuju tamo službama. 1874. godine Srbi pravoslavci se vraćaju u crkvu Svetog Nikolaja, i do dana današnjeg ostaju tu. Obe crkve ostaju usko povezane, i neretko se dešava da i danas pravoslavci, bez obzira na nacionalnost, prisustvuju službama u obe crkve.

Ova crkva spada u red jednobrodnih građevina, sa polukružnom oltarskom apsidom na istočnoj, i visokim zvonikom na zapadnoj strani. Projektovana je u romansko-renesansnom stilu i izgrađena je od tvrdog materijala – cigle, krečnog maltera, peska i cementa.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Unutrašnjost crkve ukrašena je ikonama i velelepnim ikonostasom. Ikone su rad Georgija Popovića iz perioda 1810. do 1815.godine. Rađene su tehnikom ulja na drvenoj podlozi sa motivima slavistike. Ikonostas je duborezački rad u drvetu, koji je u potpunosti pozlaćen. Kupljen je 1855. godine od srpske pravoslavne crkve u Crepaji. Njegova starost se danas procenjuje na oko 300 godina.

Za potrebe potpunog uređenja unutrašnjosti crkve, 1862.godine, angažovan je poznati vršački slikar Josif Gojgner. Unutrašnjost zdanja je više puta renovirana, a današnji izgled konačno dobija 1939.godine kada su reparacioni radovi Gojgnerovih slika povereni slikaru Adamu Stefanoviću. Krečenja su izvedena od strane Vlade Štiha iz Beograda, a novi radovi dekorativnog slikarstva povereni su poznatom predratnom splitskom slikaru Mati Menekalu – Rodiću.

Detaljnije informacije o istorijatu i uređenju, pogledajte u videu.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh