I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Najnovije vesti

Ispisivanje grafita ne jenjava, vandale gotovo nemoguće uhvatiti na delu

Sveže ispisani grafit na fasadi zatvorenog dela pijace na Bagljašu, bio je povod za razgovor o vandalizmu sa načelnikom Odeljenja komunalne policije u Zrenjaninu, Igorom Virijevićem.

grafit

Lokalna sredina i organi reda i mira ne mogu da suzbiju ovaj problem bez izmene zakona o prekršajima i pooštravanja kazni.

Dok se to ne desi, fasade kuća, zgrada, javnih institucija pa i onih objekata pod zaštitom države, trpe uvredljive ispise, dokazivanje maloletnika, i obračune navijačkih grupa.

PerSu marketi

– Sitaucija se nije drastično promenila u poslednjih godinu dana. U svim segmentima vandalizma postoji kontinuitet pa tako i u ispisivanju grafita. Kroz neka iskustva drugih zemalja koje su rešile da se obračunaju sa tim problemom došli smo do zaključka da samo drastičnim, izuzetno visokim i oštrim kaznama može da se spreči ovaj problem. Borimo se teško jer je za ispisivanje grafita potrebno malo vremena, obično su to večernji sati, mračni delovi ulice, i gotovo je nemoguće da se za tih par minuta koliko je potrebno da se ispiše grafit, baš na tom mestu nađe policajac. Ne treba zaboraviti i da te osobe retko rade same, već da su uvek u grupi gde ima onih koji im „čuvaju stražu“, kaže Virijević za I love Zrenjanin.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Prema njegovim rečima, u Engleskoj je uvedena kazna zatvora od pet godina, u Švedskoj se počiniocima skidaju sredstva sa mesečne zarade, a u Srbiji, po aktuelnom Zakonu o prekršajima, ta kazna iznosi svega 5000 dinara.

Komunalna policija u Zrenjaninu godišnje na delu uhvati do četiri počinioca, za šta i sami kažu da nije za ponos, ali ističu da bi broj bio verovatno veći kada bi se građani angažovali i prijavljivali one koje sami vide na delu.

Komunalna policija ima 22 terenska policajca koji se raspoređuju u četiri smene, pa tako u jednoj smeni rade dve patrole od po dva ili tri policajca. U ovom odeljenju kažu da broj policajaca nema velike veze sa brojem uhvaćenih počinioca na delu.

– Čak i da imamo duplo i mnogo veći broj policajaca, mala je verovatnoća da bi počinioci biti toliko neoprezni da dozvole da budu uhvaćeni. Opet dolazimo do izuzetno niskih kazni, kaže Virijević.

Bagljaš je i dalje najproblematičniji jer je reč o naselju sa najvećim brojem stanovnika i sa najslabije uređenim društvenim životom. Obično se ispisivanje grafita radi iz dokonosti i nepopunjenog društvenog života mladih, kažu u ovom odeljenju. U centru grada nema mnogo problema sa ispisivanjem grafita što je možda rezultat bojazni od video nadzora koji kontroliše Policijska uprava.

Komunalni policajci koji izlaze na teren, izdvajaju tri kategorije ispisanih grafita. U prvu spadaju grafiti kojima počinioci žele da pošalju izvesnu poruku emotivne, političke i ostalih vrsta, u drugu spadaju navijačke poruke, a u treću takozvana ulična umetnost.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh