I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Isidori Žebeljan uručena nagrada Fonda „Todor Manojlović“

Akademiku i kompozitorki Isidori Žebeljan danas je u Gradskoj kući u Zrenjaninu dodeljena „Nagrada za moderni umetnički senzibilitet“  Fonda „Todor Manojlović“ , koju je ustanovila Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin”.

Laureatu ovogodišnje nagrade je, u prisustvu predstavnika lokalne samouprave, upriličen prijem u Plavom salonu, nakon čega je usledio svečani program u okviru kojeg joj je direktor Gradske narodne biblioteke Žarko Zrenjanin” Milan Bjelogrlić, uručio nagradu. Ovim činom, Isidora Žebeljan je postala 25. po redu laureat nagrade Fonda Todor Manojlović“.

I Taxi Zrenjanin

Obrazlažući odluku žirija, predsednica Upravnog odbora, književna teoretičarka i kritičarka, redovni profesor na Odseku za anglistiku Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, prof. dr Vladislava Gordić-Petković, istakla je vredan rad Isidore Žebeljan, redovne članice SANU-a i profesorke Fakulteta muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu. U svojoj prebogatoj i višeslojnoj stvaralačkoj biografiji, Isidora Žebeljan beleži mnogo nastupa i nagrada, pozorišnih i filmskih projekata, pedagoškog angažmana i kreativnog umrežavanja sa glasovitim svetskim umetnicima.

-Mnogostrukost i raznolikost umetničkih poduhvata, posvećenost kreativnom angažmanu i performativnoj praksi, ali ništa manje ni posvećenosti pokušaju da se združe „frule i flamingosi”, da se uglazbe tradicija i inovacija, opredelili su žiri fonda da ovogodišnju nagradu dodlei Isidori Žebeljan – istakla je Gordić-Petković.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Govoreći o značaju nagrade Fonda „Todor Manojlović”, Isidora Žebeljan je izjavila, da je ona od posebne važnosti za nju, pre svega što nosi ime posebnog čoveka i umetnika, koji je bio širokih vidika, izuzetno obrazovan, a opet vezan za svoju okolinu.

-Todor Manojlović je 50-tih godina prošlog veka jednom mladom gimnazijalcu pomogao da stane na pesničke noge. Taj mladi gimnazijalac je bio moj otac, Petar Žebeljan. Majka mi je iz Zrenjanina i zbog ovih činjenica mi je ova nagrada draža srcu od svih dosadašnjih priznanja – dodala je Žebeljan.

Na svečanosti povodom dodele nagrade, u muzičkom delu programa nastupili su mlada violinistkinja i učenica trećeg razreda Muzičke škole „Josif Marinković“ iz Zrenjanina Darija Čanji i Borislav Čičovački, pripovedač, romansijer, solista i kamerni muzičar.

Fond “Todor Manojlović” svoj rad i angažman otpočeo je 21. juna 1991. godine sa ciljem prikupljanja književne zaostavštine, proučavanja, objavljivanja, popularisanja dela i čuvanja imena Todora Manojlovića, imajući u vidu značaj njegovog dela i njegovih uticaja. Dvadeset i pet godina aktivnog angažmana i delovanja Fonda „Todor Manojlović“ u okviru Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ dalo je vidne rezultate i opravdalo je svoje postojanje. Ustanovljena je prestižna nagrada pod nazivom „Nagrada za moderni umetnički senzibilitet“ koja je profilisana u jednu od vodećih nagrada u Srbiji. Nagrada se dodeljuje stvaraocima iz različitih oblasti umetnosti čije delo ostvaruje autentičnu, provokativnu i prirodnu saglasnost sa bićem i stvaralaštvom Todora Manojlovića. Među dosadašnji dobitnicima nagrade su između ostalih Miodrag Pavlović, Đorđe Balašević, Marina Abramović, Momo Kapor, Dušan Kovačević, Laslo Vegel, Vida Ognjenović, Slobodan Tišma i mnogi drugi.

Piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh