I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Isidori Žebeljan uručena nagrada Fonda „Todor Manojlović“

Akademiku i kompozitorki Isidori Žebeljan danas je u Gradskoj kući u Zrenjaninu dodeljena „Nagrada za moderni umetnički senzibilitet“  Fonda „Todor Manojlović“ , koju je ustanovila Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin”.

Laureatu ovogodišnje nagrade je, u prisustvu predstavnika lokalne samouprave, upriličen prijem u Plavom salonu, nakon čega je usledio svečani program u okviru kojeg joj je direktor Gradske narodne biblioteke Žarko Zrenjanin” Milan Bjelogrlić, uručio nagradu. Ovim činom, Isidora Žebeljan je postala 25. po redu laureat nagrade Fonda Todor Manojlović“.

PerSu marketi

Obrazlažući odluku žirija, predsednica Upravnog odbora, književna teoretičarka i kritičarka, redovni profesor na Odseku za anglistiku Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, prof. dr Vladislava Gordić-Petković, istakla je vredan rad Isidore Žebeljan, redovne članice SANU-a i profesorke Fakulteta muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu. U svojoj prebogatoj i višeslojnoj stvaralačkoj biografiji, Isidora Žebeljan beleži mnogo nastupa i nagrada, pozorišnih i filmskih projekata, pedagoškog angažmana i kreativnog umrežavanja sa glasovitim svetskim umetnicima.

-Mnogostrukost i raznolikost umetničkih poduhvata, posvećenost kreativnom angažmanu i performativnoj praksi, ali ništa manje ni posvećenosti pokušaju da se združe „frule i flamingosi”, da se uglazbe tradicija i inovacija, opredelili su žiri fonda da ovogodišnju nagradu dodlei Isidori Žebeljan – istakla je Gordić-Petković.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Govoreći o značaju nagrade Fonda „Todor Manojlović”, Isidora Žebeljan je izjavila, da je ona od posebne važnosti za nju, pre svega što nosi ime posebnog čoveka i umetnika, koji je bio širokih vidika, izuzetno obrazovan, a opet vezan za svoju okolinu.

-Todor Manojlović je 50-tih godina prošlog veka jednom mladom gimnazijalcu pomogao da stane na pesničke noge. Taj mladi gimnazijalac je bio moj otac, Petar Žebeljan. Majka mi je iz Zrenjanina i zbog ovih činjenica mi je ova nagrada draža srcu od svih dosadašnjih priznanja – dodala je Žebeljan.

Na svečanosti povodom dodele nagrade, u muzičkom delu programa nastupili su mlada violinistkinja i učenica trećeg razreda Muzičke škole „Josif Marinković“ iz Zrenjanina Darija Čanji i Borislav Čičovački, pripovedač, romansijer, solista i kamerni muzičar.

Fond “Todor Manojlović” svoj rad i angažman otpočeo je 21. juna 1991. godine sa ciljem prikupljanja književne zaostavštine, proučavanja, objavljivanja, popularisanja dela i čuvanja imena Todora Manojlovića, imajući u vidu značaj njegovog dela i njegovih uticaja. Dvadeset i pet godina aktivnog angažmana i delovanja Fonda „Todor Manojlović“ u okviru Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ dalo je vidne rezultate i opravdalo je svoje postojanje. Ustanovljena je prestižna nagrada pod nazivom „Nagrada za moderni umetnički senzibilitet“ koja je profilisana u jednu od vodećih nagrada u Srbiji. Nagrada se dodeljuje stvaraocima iz različitih oblasti umetnosti čije delo ostvaruje autentičnu, provokativnu i prirodnu saglasnost sa bićem i stvaralaštvom Todora Manojlovića. Među dosadašnji dobitnicima nagrade su između ostalih Miodrag Pavlović, Đorđe Balašević, Marina Abramović, Momo Kapor, Dušan Kovačević, Laslo Vegel, Vida Ognjenović, Slobodan Tišma i mnogi drugi.

Piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh