I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

IPA fondovi i prekogranična saradnja šansa za Vojvodinu

U Zrenjaninu je danas održan regionalni sastanak na temu Prekogranična saradnja sa Rumunijom i mogućnost zajedničkog pristupa IPA fondovima Evropske Unije, na kom su učestvovali predstavnici državne i pokrajinske vlasti, načelnici upravnih okruga u Srbiji, predsednici opština i rukovodioci javnih preduzeća.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Domaćin sastanka, načelnik Srednjobanatskog upravnog okruga Dušan Šijan započeo je temu informacijom da je otvorena mogućnost realizacije prekograničnih projekata u vrednosti od oko 45 miliona evra. Učešće sa naše strane je 15%, sa rumunske 2%.

– Mi moramo da definišemo šta želimo da uradimo sa tim projektima, da nađemo partnere tim našim projektima sa rumunske strane, i da ti projekti budu jednako intresantni i njima i nama. Neki od projekata koji su za nas interesantni su čišćenje kanala i reke Begej, mogućnost revitalizacije kanalske mreže, izgradnja i proširenje puta od Žitišta do granice, rekonstrukcija zgrade Komiteta, rekao je Šijan.

I Taxi Zrenjanin

Skupu se obratio pokrajinski sekretar za nauku i tehnolopki razvoj Branislav Bugarski. Programi prekogranične saradnje sa Mađarskom, Rumunijom i Hrvatskom su od izuzetne važnosti.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Kroz projekte mi se zalažemo za prioritete a to su otvaranje radnih mesta, zaštita životne sredine, zaštita kulturnog nasleđa i intenzivnija privredna saradnja malih i srednjih preduzeća i udruženja privrednika, odnosno razvoj i približavanje saradnje univerziteta i fakulteta sa jedne i druge strane granice. Imamo još jedan izazov u saradnji, pre svega u trgovini prehrambenih proizvoda za koju moramo da insistiramo sa načelnicima okruga da naša država stane i otvori dijalog sa rumunskom stranom na tom polju, rekao je Bugarski.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

On je kao dobar primer izneo otvaranje tri prekogranična prelaza sa Rumunijom, Nakovo-Lunga, Jaša Tomić-Fenj i Vrbica-Valkanj početkom novembra prošle godine kao značajan korak ka društveno ekonomskom razvoju Banata i pograničnog dela Rumunije.

Na kraju izlaganja pokrajinski sekretar je podsetio prisutne da će pokrajinska vlada pokriti 15% sredstava koji su naophodni za učešće u projektima, svakoj opštini sa teritorije Vojvodine koji se odluče za realizaciju velikih pregograničnih projekata.

Skupu su se obratili i načelnici upravnih okruga koji su iznosili pozitivne primere i iskustva sa IPA fondovima i problemima koje bi mogli da reše isključivo realizacijom projekata.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh