I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Internet je vrlo korisna stvar, ali i sredstvo za vršenje nasilja

Predavanje na temu „Vršnjačko nasilje” u saradnji Rotarakt kluba Zrenjanin sa Crvenim krstom Zrenjanin održano je članovima Unije učeničkih parlamenta srednjih škola sa teritorije Zrenjanina. Predavanje je održano pred nekoliko desetina srednjoškolaca u Omladinskom klubu Kulturnog centra, a o fenomenu nasilja na internetu govorio je Luka Mandić iz Crvenog krsta Zrenjanin.

Luka Mandić Crveni krst

Luka Mandić

– Diskriminacija, odnosno odvajanje neke osobe od jedne grupe zbog nečega, je ključni izvor svake vrste nasilja. Internet je jedna divna stvar, dostignuće čovečanstva koje nam je omogućilo razne stvari, ali je on ujedno i sredstvo za sprovođenje nasilja – kaže Luka Mandić.

On navodi da koliko god internet bio koristan, može biti i sredstvo da se nekom naudi. Nasilnika na internetu je mnogo, a postoje razni tipovi sajber siledžija.

Fordomanija

Trolovi su tu da vas ponižavaju na internetu, da sputavaju bilo koju vašu ideju. Vršnjački sajber siledžija je osoba sličnog godišta koja želi na neki način da vam naudi. Osvetnik je osoba kojoj ste se zamerili pre i sada želi da vam naudi. Seksualni predatori su danas veoma zastupljeni. Regruteri su osobe koje žele da vas uključe u neku lošu grupu popout ISIS-a. Uhoditelji su osobe koje vas uhode i prikupljaju vaše informacije kako bi mogli da ih zloupotrebe. Tu su još “nasilnik iza fotoaparata” i hakeri koji će na silu uzeti vaše podatke i oštetiti vas.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Statistika kaže da jedan od četiri tinejdžera u Evropi doživi nasilje na internetu, a 93 odsto osoba koje su pretrpele taj vid nasilja kao posledicu imaju značajan duševni bol. Podizanjem nivoa svesti putem predavanja i kampanja, može se boriti protiv svih oblika nasilja.

– Žene širom sveta imaju veće šanse da postanu žrtve sajber nasilja i to je posledica brojnih predatora koji vrebaju na internetu. Pola milijarde digitalnih identiteta je ukradeno ili javno objavljeno u 2015. godini i nedavno se o ovom problemu raspravljalo u američkom senatu. Kontrola nad sadržajem koji objavite na internetu, veoma je mala. Sistemske mere za suzbijanje ove vrste nasilja su u rukama zakona i policije. Oni treba da izvrše sve što mogu da se ono spreči, da privedu one koje su ga izvršili i da zaštite žrtve. Koliko god se deca bunila, ona nisu dovoljno zrela da koriste internet bez nadzora – dodaje Luka Mandić.

Iako je u Srbiji zanemareno psihičko zdravlje čoveka, ono je veoma ozbiljna stvar i može u nekim slučajevima biti čak i smrtonosno.

– Postoji nešto što se zove leptir ili domino efekat. Kada leptir na jednoj strani planete mahne krilima, to može dovesti do lančane reakcije i izazvati nešto katastrofalno. Ukoliko se nekoj osobi uradi makar i sitnica, nazovete je pogrdnim imenom i slično, to kod nje može biti okidač za ozbiljno psihičko oboljenje. Zato morate biti jako oprezni kako se ponašate prema drugim ljudima. Svaki oblik nasilja je važno prijaviti zato što možete na taj način pomoći nekom. Ukoliko ste vi izvršili neko nasilje i sada se kajete zbog toga, iskoristite tu činjenicu da budete bolja osoba i pomozite onima koji su u problemu – zaključuje Mandić.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh