I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Instruktorka joge: Naučite da dišete pravilno i bićete smireniji

Svi znamo da se čovek najlakše umiri kada duboko diše. Duboko disanje unosi mir i u telo i u duh, tako smo staloženiji, smireniji. Zašto onda ne bismo naučili da uvek duboko dišemo. Bilo bi nam znatno lakše da prevaziđemo zaista stresnu svakodnevicu.

Da li ste nekada obratili pažnju na to kako dišete?

Zrenjanin je grad horova, pevača je mnogo i većinom znaju da je pravo disanje ono koje zovemo disanje stomakom, koje dovodi vazduh u donji deo pluća te tako,pritiskom dijafragme udahnutim vazduhom, drži glas. Uspravan stav, odnosno prava leđa su neizotavni deo takvog disanja, i pevačkog stava. Ali i kada ne pevate u horu, dobro je znati da je pravilno disanje upravo ono koje vazduhom puni cela pluća. Takozvano muško disanje. Jer, žene brinući o estetici, ne želeći da disanjem pokažu obline u predelu stomaka, uglavnom dišu samo gornjim delom pluća.

PerSu marketi

Joga je takođe veština koja veliku pažnju posvećuje disanju, opet iz svog ugla. Kaže se da je važno disati na nos i punim plućima, kao i da izdisaj takođe treba da bude usmeren kroz nos. Ta puna pluća su zapravo pravo provetravanje organizma.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Naši sugrađani koji generalno rado rade jogu uputstva o pravilnom disanju mogu dobit i na svojim trenizima.

-Kada smo svesni disanja možemo da postignemo mnogo. Tehnike disanja u jogi zovu se pranajama što bismo mogli da prevedemo kao kontrola životne energije. Pranajama može biti dvojaka, ili podiže energiju dubokim disanjem i pročišćavanjem organizma, ili umiruje, smiruje puls, ritam srca, telo, počinje priču o tehnikama disanja Aleksandra Vujinović, instruktor joge sa petnaestogodišnjim iskustvom.

-Dah pokazuje kako se čovek oseća. Ako je disanje ubrzano, isprekidano, plitko, zna se da je osoba pod tenzijom. Zato je važno naučiti duboko, odnosno pravilno disati. Tako umirujemo dah, telo se opušta, i um se opušta. To je put da najlakše, najbrže i najprirodne stres izađe iz tela. Svež vazduh prija kako u prostoru u kome boravimo, tako i unutrašnjosti  tela, ističe naša sagovornica.

-Bilo da ležimo, sedimo ili stojimo, kičmeni stub mora biti prav, to je preduslov za pravilno disanje. Vešti jogini mogu disati stomakom, tehnike ih uče da dišu donjim, srednjim i gornjim delom stomaka, potom donjim, srednjim i gornjim delom pluća, širenjem rebara, ili guranjem grudnog koša unapred, odnosno usmeravanjem vazduha ka leđima, kao što radimo kada smo na lekarskom pregledu. Kada to znaju, onda oni primenjuju potpuno joginsko disanje. Kada se nauči ovo, onda zapravo koristimo pluća u potpunosti, pa vazduh u većoj količini prolazi telom i praktično ga čisti iznutra, ujedno aktiviraju se brojni mišići. Istovremeno se i  misaoni proces umiruje, pa je i otpor na stres značajno veći, zaključila je instruktorka joge, Aleksandra.

Pravilno disanje prema učenju joge kompletno čisti energetske kanale tela, pa se na taj način sve ono što ne valja u telu oslobađa.

Dišite duboko, na nos, ali stomakom, to će učiniti dobro i telu i duhu, uživajte u svakom udahu, sačuvajte se nepotrebnog stresa.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
Slot Club Kentucky
Halo Taxi Zrenjanin
Diksi Picerija
  • Divider

  • Divider
Na vrh