I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

IN MEMORIAM: Preminuo književnik Stanko Ž. Šajtinac

U Zrenjaninu je juče, nakon kraće i teške bolesti, preminuo književnik Stanko Ž. Šajtinac.

Rođen je Zrenjaninu 1952. godine. Diplomirao je svetsku književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Od 1970. godine objavio je niz dela među kojima su „Prokimenski putopisi“, „Juvenilna ekspozicija“, „Dnevnik melanholije“, „Rečnik zavičajne fantastike“.

I Taxi Zrenjanin

Njegov rad je posebno bio vezan za teatar.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

OTIŠAO STANKO, OGRNUT MELANHOLIJOM

STANKO Ž. ŠAJTINAC (1952–2020)

U sredu, 25. marta, posle kraće i teške bolesti, usred grada zarobljenog virusom korone, pre-minuo pisac, publicista, teatarski poslenik Stanko Šajtinac. Bio je čestit čovek, osvešćeni građanin odan kulturi kao stvaralac, analitičar i posvećeni korisnik. Objavljivao je relativno sporo jer je promišljao dovoljno dugo da bi sve što dospe u javni prostor bilo autentično, kvalitetno i čitalački izazovno. Bio je složena ličnost, eruditno obrazovann, izuzetno upućen u svetsku i našu književnost. Stanko je bio miran čovek, specifičnog smisla za humor, osoba lišena potrebe da dominira. Čovek koji iz senke u svemu dobrom učestvuje.
Sticajem raznih okolnosti, ali ne slučajno, svoju poslednju knjigu je imenovao kao DNEVNIK MELANHOLIJE, čime je zapravo definisao i obelodanio svoj literarni ali i ljudski pogled na život i svet, naravno i kao umetniči kredo. Do koga je došao, pre svega, životnim iskustvom. Zato je naš Stanko iz ovog sveta i veka, iz grada, Vojvodine i Srbije, pod opsadom zla, otišao ogrnut melanholijom. Koja boli ali i uzdiže.
Stanko Šajtinac je rođen u Zrenjaninu 1952. Diplomirao je svetsku književnost na Filološkom fakultetu beogradskog Univerziteta. Prozu, eseje, pozorišnu i likovnu kritiku, objavljuje od 1970. godine. Član je Društva književnika Vojvodine. Prevođen je na mađarski i slovački jezik. Iz bibliografije: „Orosinska dedovina” (pripovetka, sa grupom autora u zborniku Panorama mladih stvaralaca – Ulaznica, Zrenjanin, 1973); „Juvenilna ekspozicija” (drama, Pozorište mladih „Dramska radionica centar“, Zrenjanin, 1993); „Rečnik zavičajne fantastike” (eseji, „Prometej“, Novi Sad, 1998; izborom iz knjige zastupljen je u Antologiji srpskog mikro-eseja XX veka, autora Zorana Bognara), „Prokimenski putopisi” (roman, „Službeni glasnik“, Beograd, 2013), „Dnevnik melanholije” (pripovetke, GNB „Žarko Zrernjanin“, Zrenjanin, 2018). Objavio je knjigu iz teatrologije, „Narodno pozorište Toša Jovanović – Zrenjanin, 1946-200” (monografija, 2006) i publicistike: „Vek organizovane brige o starim licima” (2002).
Prošle godine (2019) Stanko je u izdanju GNB „Žarko Zrenjanin” objavio knjigu proze „Dnevnik melanholije“. Podsećam vas šta sam to prilikom napisao. Neka to bude podsetnik da knjigu svakako pročitate. Stanko to zaslužuje, ljudski i umetnički.

Zoran Slavić

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh